Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові подискутували на тему реформи управління охорони здоров'я

В рамках Екстреного медичного форуму у Львові відбулась панельна дискусія на тему "Реформа управління охорони здоров'я. Якість послуги, а не якість ремонту", в якій взяли участь медичні експерти, представники МОЗ, фахівці з питань охорони здоров’я. Про це повідомили 9 червня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.
Фото ЛМР

Викладач Школи публічного адміністрування УКУ, медичний експерт Олександр Ябчанка пояснив, чим була обумовлена медична реформа.

«Раніше щороку 640 тисяч сімей попадали у фінансову скруту через те, що один з членів сім’ї захворів. Середня тривалість життя українців була трошки більшою, ніж 71 рік, що було на 10 років менше, ніж в країнах Євросоюзу. 92% громадян боялись, що при хворобі одного з членів родини буде фінансова катастрофа.

Така проблема виникала через дві ключові проблеми – недофінансування галузі та неефективне використання коштів. Відтак, постало питання вирішення цих проблем через програму державних фінансових гарантій та ефективне використання коштів («гроші ходять за пацієнтом»). Результатом стало те, що на сьогодні 30 млн пацієнтів уклали декларацію з сімейним лікарем, а 76% пацієнтів задоволені сімейним лікарем», – розповів Олександр Ябчанка.

Як зауважив Олексій Яременко, заступник керівника проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров'я», на сьогодні усі регіони України перебувають у медичній реформі. Натомість ті ініціативи, з якими зараз виходить міська влада Львова щодо об’єднання лікарень, є дуже важливими.

«Хочу також відзначити, що лікарні потребують створення корпоративного управління. Адже коли створюють спостережні ради, колегії - це дозволяє покращити роботу лікарень і дбати про інтереси пацієнтів. Спостережні ради можуть вирішувати як розпоряджатися залишковими коштами, стежити за роботою закладів, їх звітами.

Нас всіх чекає довгий шлях до впровадження такого управління. Думаю, що в цьому Львів також покаже приклад.

Щодо реформування, то цей розвиток є поступовим. Є ще багато проблем – це і навчання лікарів, формування вартості послуг, моделі управління тощо. Це все не відбудеться швидко, але наш напрямок руху правильний», – відзначив Олексій Яременко.

Тетяна Думенко, експертка з питань якості медичних послуг, Be-it Health, пояснила, чому об’єднання медичних закладів є ефективним інструментом для того, щоб надавати якісні послуги пацієнтам.

«Якість медичної допомоги – це та, яка клінічно ефективна, максимально безпечна та орієнтована на пацієнта. В цьому й криється відповідь на питання, що треба робити, вдосконалювати.

Заклади можуть вибудувати прекрасну модель, але на сьогодні ми не маємо таких мультидисциплінарних закладів, які можуть закрити багато дотичних між собою напрямків. Тобто потрібно говорити про комунікації закладів між собою або в рамках однієї структури. Відповідно нам потрібні об’єднання. Зараз  всій Україні потрібно орієнтуватись на Львів, адже тут вже є відповідний діалог, що приведе до спільного, гарного результату», – зазначила експертка.

Василь Стрілка, генеральний директор директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій Міністерства охорони здоров'я, також говорив про те, що Львів може стати прикладом для всіх міст країни в напрямки розвитку медицини.

«Ви робите дуже правильні речі, і я радий, що Львів в авангарді цього процесу. Таке широке обговорення з модернізації закладів покращує корпоративне управління, саме те, що актуальне зараз. Ми, як МОЗ, дуже зацікавлені у вашому успіху, адже він може стати прикладом для всієї України. Львів – місто-мільйонник, яке звучить на всю Україну, і ми хочемо ставити його у приклад для всіх.

Щодо програм Міністерства охорони здоров’я, то у нас є низка програм за напрямками. Те, що звучить останнім часом – наша програма з трансплантації. Ми вдячні львів’янам, що ви є в авангарді, зокрема лікарня швидкої медичної допомоги. Сьогодні у нас відбулась трансплантація серця також в обласній лікарні. Все це завдяки співпраці між керівниками закладів.

Ми робимо конкурентні тарифи, які зможуть дати конкурентні зарплати лікарям. Ми маємо вже успіхи та результати, тому що це дозволило нам залучити набагато більше закладів. І заклади, які краще працюють і отримують кращий бенефіт – вони за рахунок менших тарифів можуть докупити нове обладнання. Все це залежить від ефективності організації закладів і організації процесів.

Інший процес, де Львів є авангардним – це запуск пілотного проєкту з аеромедичної евакуації. Ви знаєте, що у Львівській області вперше почала літати повітряна швидка. У цьому місяці до цього долучатиметься Київська область. Це нам показує те, що держава дбає про людей. Громадяни України повинні бачити, що не лише закордоном, а й у Львові може прилетіти гелікоптер та забрати пацієнта. Ця послуга цілком доступна для людей. Все це залежить, знову ж таки, від місцевої влади, лікарів та організації процесів.

Щодо закупівлі обладнання, у нас є декілька проєкт. У минулому році була закупівля комп’ютерних томографів та апаратів ШВЛ, була завершена закупівля. Цього року, у рамках закупівлі обладнання для екстреної медичної допомоги, була закупівля ангіографів», - розповів Василь Стрілка.

Директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця наголосила на важливості того, що громада Львова виставила в пріоритети медичну галузь. Зараз в медичні заклади підбирають відповідних керівників, на яких відповідно до нової системи фінансування покладається максимальна відповідальність.

«Моя функція – це широка комунікація з медичними закладами, тому я дуже дякую директорам за те, що вони бачать покращення. Люди розуміють, що зараз від них залежить значно більше, ніж було раніше, в них значно більший рівень відповідальності. Зараз фінансування здійснюється через певний трикутник: НСЗУ, яка через контракти фінансує лікарню, орган місцевого самоврядування, який забезпечує відповідну інфраструктуру в лікарні, і власне директор медичного закладу, який має широкі повноваження, відповідальність за комунікацію цих трьох сторін. Тобто керівник лікарні – це визначальна складова», – сказала Мар’яна Возниця.

«В цілому питання модернізації та оновлення лікарень є пріоритетом для Світового банку. У проєкт з Міністерством охорони здоров’я, в якому ми зараз працюємо, ми ставимо фокус на переформатування діяльності медичних закладів. Треба ґрунтовно реформувати медичну галузь. Просто ремонту в приміщеннях, зрозуміло, що не достатньо. Для цього треба зрозуміти, якими ми хочемо бачити медичні заклади у майбутньому. А це, безперечно, має бути поліпшення якості їхніх послуг і економічна ефективність роботи.

Тому будемо раді й надалі працювати з містом і областю, і допомагати в реформуванні та модернізації медичної галузі. Маємо в цьому досвід і готові допомагати. Відповідно Світовий банк готовий розглядати можливість інвестування у вашу медичну галузь», – наголосила Олена Дорошенко, економістка, фахівчиня Світового банку з питань охорони здоров’я, харчування та населення в Білорусі, Україні та Молдові.

Наталія Ольберт-Сінько, медична експертка, директорка Be - It Health & Social Impact акцентувала на важливості проведення подібних заходів та фокусі на потребах пацієнтів та потребах медичного персоналу.

«Я займаюсь стратегічними комунікаціями та мені здається, що цей форум якраз є прикладом стратегічної комунікації, коли всі разом збираються і конструктивно обговорюють проблеми та те, як можна їх вирішити.

Ми зараз говоримо про якість і мені хотілось би зафіксувати, що дуже важливо фокусуватись на потребах людей. Наша задача – не забувати про потреби людей. Раніше ми говорили про те, що якість послуг неможлива без оцінки та потреби пацієнта, тому всі дослідження, які дуже важливо проводити на рівні муніципалітету про те, щоб зрозуміти які потреби львів’ян та наскільки вони задоволені послугами.

Для того, щоб розробити стратегію, важливо зрозуміти, де ми зараз знаходимось. Ми будемо дуже рекомендувати провести дослідження, аби зрозуміти, що зараз відбувається на рівні міста.

Також важливим є фокус на пріоритетах, визначити конкретні критерії того, що важливо для сфери охорони здоров’я Львова. І, звичайно, важливим є фокус на медичних працівниках», - відзначила вона.

Нагадаємо, в стінах Львівської міської ради відбувається Екстрений медичний форум «Якою буде медицина у Львові?», під час чого обговорюють розвиток трьох ТМО (територіальних медичних об’єднань) та реформування медичної галузі загалом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ