Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові покази фільм про таємницю, що привчила українців до єдності — “Толока”

Фото Гал-інфо, Олеся Філоненко
Фото Гал-інфо, Олеся Філоненко
Фото Гал-інфо, Олеся Філоненко
Фото Гал-інфо, Олеся Філоненко
Фото Гал-інфо, Олеся Філоненко
Фото Гал-інфо, Олеся Філоненко
Фото Гал-інфо, Олеся Філоненко
Фото Гал-інфо, Олеся Філоненко
1/4
25 лютого у Львові відбувся допрем'єрний показ фільму українського режисера Михайла Іллєнка “Толока”. Поспілкувалась зі знімальнорю групою і журналістка Гал-інфо.

Робота над стрічкою почалася ще у 2013 році. І ось нарешті цьогоріч український глядач зможе побачити картину на великому екрані. Всеукраїнська прем’єра фільму запланована на 12 березня.

Цей фільм — не просто історія кохання дівчини, яка чекає коханого з полону. Це радше історія про силу, що завжди об'єднувала українців проти воєн, Голодомору, репресій, руйнування українського села, Чорнобиля. Такою силою режисер фільму Михайло Іллєнко вважає толоку і називає її українською таємницею, що привчила людей до єдності.

Картина створена за мотивами балади Тараса Шевченка “У тієї Катерини…” і охоплює 400 років драматичної історії України.

“Я не помічав вірша Тараса Шевченка “У тієї Катерини хата на помості”, а коли його відкрив для себе, то подумав, що це ж вірш про хату. Так почався сценарій. Шевченко – актуальний поет і дозволив пофантазувати. І цей сюжет привів фільм у наші дні», – розповів Гал-інфо Михайло Іллєнко.

Важливою складовою фільму є дитячий спогад українського актора Івана Миколайчука.

“Іван Миколайчук розповів мені незадовго до смерті, що у дитинстві ледве не загинув від божевільного маніяка. І хтось підказав йому виписати довідку, що той чоловік ніби нормальний, здоровий. Ця історія стала складовою фільму. Це дуже дорога для мене історія”, – розповів режисер.

Ідея фільму з'явилася ще у 1967 році, але втілити її у життя у радянські часи було неможливо через цензуру. З приходом незалежності стало більше свободи, але про українське кіно не дбали на державному рівні.

Можливість зняти фільм нарешті з'явилася у 2013 році, але і тут не обійшлося без труднощів. Роботу над стрічкою довелося призупинити через події на Майдані і бойові дії на Донбасі. Це була важка перерва для усієї знімальної групи, але за цей час вдалося внести деякі зміни до сценарію. Так у фільмі з'явилася тема Криму, де відбувається остання толока.

Виконавиця головної ролі Іванна Іллєнко у коментарі Гал-інфо зізналася: “Це була надзвичайно цікава робота. Дуже хороша атмосфера на майданчику і багато цікавих людей довкола. У фільмі стільки прошарків, що кожен знайде щось своє, адже 400 років в одній історії — це чимало”.

Через усю стрічку червоною лінією тягнеться українська народна пісня «Чорні очка, як терен».

Музикант Сергій Фоменко розповів, що толока — це спільна сила.

“Ми з гуртом “Мандри” зробили музику, і до нас долучились багато класних людей. Цей фільм – як мікс музики та української ідентичності. Толока – це спільна сила. Наша українська сила – в тому, що ми можемо діяти спільно. Якщо ми об’єднані – ми сильні, якщо роз'єднані – нас немає. У цьому головна ідея фільму і пісенного твору. Цей фільм—сага. Бо об’єднана вся історія України за 400 років і вдалося заглянути у майбутнє”.

За задумом режисера, першими глядачами «Толоки» стали військовослужбовці на передовій. Допрем’єрний тур картини зоною ООС пройшов восени 2019 року. Знімальна група відвідала понад 20 міст та селищ Донецької та Луганської областей.

Зараз команда фільму заявила про спільний проєкт з фондом «Повернись живим», за умовами якого сім гривень з кожного квитка на «Толоку» будуть перераховані фонду і спрямовані на допомогу армії.

Стрічку створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Фільм отримав понад 28 мільйонів гривень від держави, що становить 98% від загальної вартості виробництва. Генеральним медіапартнером виступив телеканал «ICTV». Один із продюсерів фільму Андрій Різоль зазначив, що однією з умов співпраці з ICTV є показ стрічки у прайм-тайм на День Незалежності.

Довідка. Михайло Іллєнко – український кінорежисер, сценарист, актор, академік Національної академії мистецтв України, Заслужений діяч мистецтв України, Лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка (2007). З 1997 року – організатор кінофестивалю «Відкрита Ніч». З 1994 року – керівник курсу режисури художнього фільму Інституту екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. З 2002 по 2003 рік – декан кінофакультету Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. Член Національної спілки кінематографістів України. Михайло Іллєнко став першим головою правління Української Кіноакадемії. Найбільш відомі режисерські робити Іллєнка: «Фучжоу», «Сьомий маршрут», ТойХтоПройшовКрізьВогонь» та ін.


 


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ