Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові представлять шедеври рукописної спадщини середньовічної України

30 жовтня, у середу, о 16 годині у великому виставковому залі Львівського музею історії релігії видавництво ʺГоробецьʺ за сприяння Українського культурного Фонду в рамках проєкту ʺПовертаємо в Україну культурну спадщинуʺ презентує два факсимільні видання. Про це Гал-інфо повідомили у прес-службі ЛОДА.
У Львові представлять шедеври рукописної спадщини середньовічної України

Перша книга – Реймське Євангеліє ХІ століття – унікальна кирилично-глаголична писемна пам’ятка української церковної книжності, що вийшла з київського княжого скрипторію в XI столітті і поки що єдина зі збережених книг знаменитої, але втраченої бібліотеки Ярослава Мудрого. Оригінал зберігається у Бібліотеці Карнегі міста Реймса (Франція).

Друга – Віденський Окто́їх XII століття – один із найдавніших зразків універсального богослужбового збірника. Частину його текстів визнано досить рідкісними як для старослов’янської, так і давньоруської традиції. Видання було створено на Волині (Україна), а зберігається у Віденській національній бібліотеці (Австрія).     

У презентації візьмуть участь директорка ТОВ ʺВидавництва ʺГоробецьʺ Ганна Горобець, доктор філологічних наук, професор Житомирського державного університету імені Івана Франка Віктор Мойсієнко, модераторка, менеджерка ТОВ ʺВидавництва ʺГоробецьʺ Діана Шамрай, меценатка проекту Ольга Скрипченко.

Довідково:

З 2009 року ТОВ ʺВидавництво ʺГоробецьʺʺ започаткувало програму ʺПовертаємо в Україну культурну спадщинуʺ. Завдяки створенню факсимільних копій, до України повернулися середньовічні рукописні пам’ятки, які прикрашають книжкові зібрання Білорусі, Польщі, Росії, Італії, Франції, Австрії та інших  країн. Протягом десяти років відтворено і видано Луцьке Євангеліє XIV століття, Луцький Псалтир 1384 року, Холмське Євангеліє XIII століття, Лавришівське Євангеліє XIV століття. Сьогодні до цього списку приєдналися Реймське Євангеліє ХІ століття і Віденський Окто́їх (Кодекс Ганкенштейна) кінця XII – початку XIII століть.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ