Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентують альбом-каталог Скварявського іконостасу

Львівський музей історії релігії сьогодні з впевненістю може сказати, що багаторічна науково-дослідницька та реставраційна роботи мистецької пам’ятки Староскварявський іконостас завершені. І як доказ цьому – альбом-каталог «Іконостас XVI-XVIII століття із села Старої Скваряви», який днями побачив світ у видавництві ЛМІР «Логос» при сприянні та фінансовій підтримці управління культури і туризму Львівської обласної державної адміністрації, – повідомили у музеї.

 

Авторами альбому є музейні працівники Галина Скоп-Друзюк та Петро Скоп. Вони не тільки реставрували, а й дослідили ікони, подали їх іконографічну та образно-стилістичну характеристику, визначили руку майстрів, зокрема відомого галицького майстра Івана Рутковича. Альбом складається з грунтовної вступної частини, каталогу ікон іконостасу, розширений опис іконографічних особливостей окремих композицій ікон XVI ст. Видання містить велику кількість фотографій, включає репродукції не лише «повних» об’єктів, а й цікавих фрагментів, деталей.

 

Вперше про іконостас церкви  Архістратига  Михаїла села Стара Скварява повідомив український вчений-мистецтвознавець Михайло Драган, який зазначив, що він (іконостас) є «конгломератом ікон різних часів і авторів, зібраних із різних церков. Найдавніша частина із XVI ст. – ряд апостолів з «празничками» і «Пантократором».

 

Презентація альбому «Іконостас XVI-XVIII століття із села Старої Скваряви» відбудеться у четвер, 7 квітня о 15годині 30 хвилин у Львівському музеї історії релігії, що на площі Музейній, 1.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ