Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентують книгу спогадів жінок-політв'язнів Норильська

У Львові в суботу 17 квітня о 15.00 у церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ на Сихові за участю школярів відбудеться репрезентація двох книжок, укладених із спогадів колишніх політв'язнів, яких тоталітарний режим зробивневільницями таборів Норильська, – повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

 

Спогади жінок - невільниць ГУЛАГу, учасниць Норильського повстання 1953 року, об'єднала під одною обкладинкою книжка «В намисті з колючого дроту». На сторінках книжки зафіксовано події з життя 20 жінок, яким судилося в різний спосіб бути причетними до визвольних змагань українців проти поневолення та фізичного винищення у XX ст. Ці спогади розгортають ще незнані горизонти емоцій, випробування та можливостей людини, а також картини тюремного і табірного існування політв'язнів, які спромоглися на організований спротив тоталітарній системі у Норильську 1953 року. Своєрідний літопис національного буття українські жінки виписували простими словами, власними малюнками та світлинами з родинних архівів.

 

Задумав укласти цю книжку один із активних учасників Норильського повстання Іван Кривуцький, який написав і видав такі книжки, як «Де срібнолентий Сян пливе..», «За полярним колом» та інші, що стали вагомим внеском у висвітлення історичної правди про події української історії.

 

Іван Кривуцький листувався із жінками-політв'язнями, збирав їхні спогади, які, на жаль, опублікувати через інсульт не встиг. Упорядник відійшов у вічність минулого травня, а його справу продовжили Наталія Опир, Євгенія Грень та Леся Вовк. Вони ж підготували до друку і книжку спогадів Ганни Заячківської-Михальчук «Заручниця імперії». Книжка розповідає про важкі поневіряння авторки у найвідоміших катівнях червоної імперії - Красноярську, Таймирі, Норильську, Тайшеті, Мордовії, Казахстані. Усі авторки згаданих книжок є водночас і героїнями документального фільму режисера Михайла Ткачука «Загадка Норильського повстання», демонстрація якого зібрала минулої  неділі велику зацікавлену аудиторію у щотижневому кінолекторії Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ