Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Львові провели лекцію "Осінь патріарха. Володимир Шухевич в окупованому росіянами Львові"

4 грудня відбулась лекція к. і. н. Ігоря Петрія "Осінь патріарха. Володимир Шухевич в окупованому росіянами Львові". Організатори: Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка та Підземелля Гарнізонного храму святих апостолів Петра та Павла.Про це повідомили у прес-службі Наукової бібліотеки ЛНУ.

У своєму виступі Ігор Петрій висвітлив період російської окупації Львова у 1914 р. крізь призму щоденникових записів відомого науковця, культурного й громадського діяча Володимира Шухевича. Станом на 1914 р. він вже перебував на пенсії, проте працював у музеї Дідушицьких і займався громадською роботою. На момент встановлення російської влади у місті український етнограф проживав у власному будинку на вул. Собєщизни, 7 (тепер Барвінських).

Лектор розповів останній період життя Володимира Шухевича шляхом оповіді про його контакти з різноманітними людьми у Львові, зокрема з січовими стрільцями Трифоном Янівим, Ярославом Чижем та Юліаном Чучманом; з російським письменником Таном (Володимир Богораз) та російськими депутатами на чолі з Дмитром Чіхачовим. 

За словами Ігоря Петрія, у щоденнику Володимира Шухевича можна натрапити на різку критику москвофілів (Володимир Дудикевич та інші) й частини польських націонал-демократів, яка співпрацювала з росіянами під час окупації (Станіслав Грабський, Зигмунт Васілевський).

Однією з найважливіших подій, що описана у щоденнику українського науковця був єврейський погром, що відбувся 27 вересня. Шухевич з співчуттям ставився до єврейської громади міста, на яку російська окупаційна влада поклала усю відповідальність за цей інцидент.

Ігор Петрій також звернув увагу на те, що для львів’ян болісними були питання благоустрою та зростання цін. У своєму щоденнику Володимир Шухевич згадував про аварію водогону, який постраждав унаслідок бойових дій, про обмеження свободи пересування, а також відзначав, що за російської окупації ціни на продукти виросли приблизно вдвічі. 

Також у щоденнику описано побут членів родини Володимира Шухевича.

Щоденник уривається 12 грудня 1914 р. 5 квітня (за помилковою версією 10) 1915 р. Володимир Шухевич помер й був похований на Личаківському цвинтарі. На даний момент його щоденник зберігається у Центральному державному історичному архіві України, м. Львів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ