Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові реставрують шість 100-річних балконів

Тривають роботи з реставрації 100-річних балконів у будинку №7 на пл.Соборній. Колись у цій будівлі розміщувався готель «Краківський», а тепер – апеляційний суд Львівської області. Будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Загалом, реставрують 6 балконів, роботи розпочали ще в минулому році. За інформацією підрядної компанії «Львівміськбуд», до кінця квітня планують закінчити роботи та зняти риштування з 2 балконів, решту відновлять до кінця травня. Кошти на реставраційні роботи у розмірі 580 тис. грн виділені з міського бюджету Львова.

«Цей будинок збудований у 1913 році, будувався для готелю з назвою «Краківський». Перед тим був архітектурний конкурс. На жаль, з тих конкурсних проектів, хоч вони і збереглися, не був жоден вибраний для реалізації. Будинок був збудований за проектом Лужецького  і Жиховича.  Всі інтер’єри тут проектували окремі архітектори. Тут є прекрасний зал, який зараз є залом судових засідань, а колись тут був ресторан «Краківський» та кнайпа, яка називалася «Циганерія», - розповіла начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

За її словами, балкони були в поганому стані, то ж місто прийняло рішення допомогти їх відреставрувати. «Кавалки плит і кавалки баляс час від часу відлітали. То ж прийняли рішення допомогти і за кошти з міського бюджету відреставрували ці балкони. Ще в роботі балкони з боку вул. Пекарської. До Великодня зможемо побачити красу балконів з боку пл. Соборної.

Роботи виконує «Львівміськбуд, підрядником ми задоволені, вони дуже добре справились з завданням. Було втрачено 70 балясин, тому їх виготовляли. Мідною бляхою оббиті всі парапети, я думаю, що ті балкони в найближчих 50 років, при правильній експлуатації, не будуть потребувати реставрації», - зазначила Лілія Онищенко.

Також місто планує у будівлі на плСоборній, 7 відрставрувати і вітражі. «В цьому будинку є ще дуже гарні вітражі, які ми теж плануємо відреставрувати. Просимо до фінансування у GIZ, вони зацікавлені, скоріш за все почнемо ці вітражі відновлюватимемо ще у цьому році», - додала Лілія Онищенко. 

Загалом, на сьогодні в історичній частині міста реставрують 13 балконів. Вже є виготовлена проектно-кошторисна документація на відновлення 21 балкона і опрацьовують документацію на реставрацію ще 66 балконів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ