Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові реставрують сім сецесійних балконів

В будинку на вул. Дорошенка, 15 реставрують цінні сецесійні балкони, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Сецесійну будівлю на вулиці Дорошенка, 15 вже понад сторіччя прикрашають 7 ажурних балконів. Цікаво, що на кожному поверсі балкони є різними: на другому поверсі балюстрада виконана з романцементу типового розчину для того часу (основа та специфіка такого розчину - спеціально випалений вапняк) із металевим декором, на третьому та четвертому – огородження металеві, а балконні плити мають декоративні кронштейни.

Хоч металеві огородження були ще в досить доброму стані, балконні плити за 100 років зазнали великих руйнувань. В найгіршому стані були балкони четвертого поверху – кутовий балкон через зруйнований дах постійно заливало водою, плити інших балконів також руйнувались від опадів і поросли мохом.

Реставраційні роботи, які розпочались у серпні 2016 року, передбачають такі заходи: розчищення і доповнення втрачених частин та зміцнення плит, а також інших елементів балконів; розчищення та захист металевих несучих елементів плит; виготовлення балюстради із романцементу; встановлення гідроізоляції; встановлення морозостійкої плитки; реставрація металевого огородження.

Всі балкони реставрують в рамках програми співфінансування реставрації балконів, що втілюється проектом «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ та ЛМР). Виконавцем робіт є ПП "ОБЕРІГ ГРУП", архітектор проекту - Ярко Столярчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ