Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові розпочався Європейський тиждень імунізації. Подаємо календар щеплень, рекомендований ВООЗ

З 20 до 26 квітня на Львівщині вперше в Україні проходить Європейський тиждень імунізації «Попередити. Захистити. Щепити». Зокрема, наказом Міністерства охорони здоров’я України затверджено план заходів до Європейського тижня імунізації. Серед них - проведення в медичних навчальних закладах низки навчальних семінарів щодо популяризації щеплень, тематичні круглі столи щодо порівняльного аналізу переваг та загроз вакцинопрофілактики та інше. Про Гал-інфо повідомили у прес-службі Львівської міської ради.
«Європейський тиждень імунізації - ініціатива, метою якої є поінформувати мешканців про можливість захисту від небезпечних інфекційних хвороб. Групи дітей, що не пройшли вакцинацію, залишаються незахищеними проти інфекційних захворювань, які можна попередити. Затрати на профілактику захворювань є значно меншими ніж на їх лікування», - повідомив спеціаліст управління охорони здоров’я Львівської міської ради Богдан Остальський.

Причинами того, що діти не отримують вакцинацію, медики вважають складний фізичний доступ до служб імунізації; батьки не інформовані про важливість своєчасних щеплень; діти належать до маргінальних співтовариств з обмеженими контактами зі службами охорони здоров’я.
Цього року Україна вперше долучилася до Європейського тижня імунізації, який є щорічним загальнорегіональним заходом та був започаткований в 2005 році в дев’яти країнах. У 2007 році в Тижні імунізації взяли участь близько 20 країн регіону. У 2008 році 32 із 53 держав-членів Європейського регіону ВООЗ взяли участь в Європейському тижні імунізації.

Довідка.

Імунопрофілактика - проведення профілактичних щеплень з метою створення у людини імунітету (захисту) проти інфекційних захворювань.
Вакцинація – добровільний захід. Ви самі приймаєте рішення про те, якою вакциною щепити свою дитину: безкоштовною, яку надає держава, або вакциною, яку Ви придбали за власні кошти.

За кілька днів до вакцинації варто:
• проконсультуватися з педіатром, обстежити дитину
• дізнатися назву вакцини, якою будуть щепити дитину, від яких захворювань вона захищає, яка схема її введення, хто її виробляє
• пам’ятати більшість вакцин зберігається при температурі від +2 до +8 С. Вакцину не можна заморожувати!
Дуже важливо бути впевненим, що вакцинація відбувається у правильний термін. Найбільш раціональним є індивідуальний підбір термінів вакцинації разом з педіатром. Лікар обов’язково врахує вроджені особливості Вашої дитини, необхідність індивідуальної підготовки до щеплення, та запропонує для Вас найбільш ефективний графік, в межах рекомендацій ВООЗ.

Календар щеплень:

1- день гепатит В
3–7 - день туберкульоз
1 місяць - гепатит В
3 місяць - дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція
4 місяць - дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція
5місяць - дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція
6 місяць - гепатит В
12 місяць - кір, краснуха, паротит
18 місяць - дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція
6 років - дифтерія, правець, поліомієліт, кір, краснуха, паротит
7 років - туберкульоз
14 років - туберкульоз, дифтерія, правець, поліомієліт
15 років - краснуха (дівчата), паротит (хлопці),
18 років - дифтерія, правець, дорослі - дифтерія, правець
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ