Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові стартує форум з нагоди 40-ліття Української Гельсінської групи

10-11 листопада в УКУ (вул. Козельницька, 2а) триватиме ювілейний форум з нагоди 40-ліття Української Гельсінської групи та ІІ Кримський форум, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

В рамках Форуму 10 листопада відбудеться прес-конференція у кафе «Ратуша» (пл Ринок, 1). Для участі у прес-конференції та інших заходах Форуму потрібна акредитація. Форма для реєстрації: https://goo.gl/qlPViy

На дисидентський Форум до Львова приїдуть близько 100 колишніх політв’язнів із 16 країн – Білорусь, Вірменія, Грузія, Естонія, Ізраїль, Канада, Латвія, Литва, Німеччина, Польща, Росія, США, Франція, Чехія, Швеція. Деяких загиблих політв’язнів представлятимуть члени їхніх родин. До них приєднаються кілька дослідників і група молоді.

10 листопада виступи та розмови присвятять 40-й річниці заснування Української Гельсінської групи. 11 листопада відбудеться ІІ Кримський форум – перший провели у 2012 році в Севастополі під егідою Меджлісу кримськотатарського народу й особисто Мустафи Джемілєва, який  згодився з ідеєю Мирослава Мариновича провести Форум з такою ж назвою у Львові.

 «Львів є важливим пунктом на мапі Руху опору 1960–80-х років, тому його неможливо оминути, відзначаючи 40-й ювілей Української Гельсінської групи. Львів також став важливим пунктом на мапі вимушеного розселення кримськотатарських біженців після окупації Криму, отож проведення тут Кримського форуму цілком умотивоване. Я очікую, що обидва заходи матимуть значний суспільний резонанс», - зазначає віце-ректор УКУ та президент Інституту релігії та суспільства Мирослав Маринович, який був ув’язнений за членство в Українській Гельсінкській Групі у 1977–1987 рр., а у 2012 році брав участь у Кримському форумі.

Співорганізаторами є Меджліс кримськотатарського народу та Український католицький університет. Форум буде проведено у співпраці з Інститутом національної пам’яті України.

Із міркувань безпеки, дисидентський Форум не буде відкритим для загальної публіки й передбачатиме вхід лише для запрошених осіб та акредитованих ЗМІ.

Довідка

Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод відома як Українська Гельсінська група (УГГ) –  об'єднання діячів українського правозахисного руху, утворене в Україні 9 листопада 1976. Підставою для утворення УГГ були постанови про права людини Заключного акту Наради у справах безпеки й співпраці в Європі у Гельсінкі 1975. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ