Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові створять простір пам’яті Євгена Коновальця

Простір пам’яті Євгена Коновальця у Львові: у мерії розповіли про завдання майбутнього архітектурного конкурсу.

У Львові розповіли про основні завдання майбутнього всеукраїнського конкурсу на кращу пропозицію громадського простору з пам’ятником Євгенові Коновальцю. Простір зі скульптурними елементами, присвяченими великому українцю, мають облаштувати на території НУ "Львівська Політехніка" (біля корпусу №1). Оголосити всеукраїнський конкурс планують 8 січня наступного року.

«Сьогодні той день, коли ми можемо попередньо анонсувати про запуск архітектурного конкурсу. Конкретні пропозиції від архітекторів очікуємо отримати до 8 березня», - зауважив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Як додав керівник управління архітектури та урбаністики ЛМР Антон Коломєйцев про запуск конкурсу інформують заздалегідь, аби потенційні учасники зарезервували собі час для участі в конкурсі, розпланували роботу над проєктуванням.  

Посадовець наголосив, що учасники конкурсу мають запропонувати новітній підхід до формування такого простору пам’яті та об’єкта архітектури. Важливо, аби він гармоніював з будинками 19 ст., що на вул. С.Бандери, та цінними будівлями Університету.

«Ми говоримо не про величезну монументальну скульптуру, яка буде домінувати, чи про суцільний граніт, що є неекологічним і не відповідає сьогоденню. Ми говоримо про простір, де збиратиметься молодь, простір,  який буде максимально доступний для усіх мешканців та правильно вписаний у вже складений історичний контекст.

Максимально можна попрацювати з мощенням, з освітленням, з озелененням – відкриваємо всі можливості проектантам,  щоб зробити новітній тактовний проєкт, який буде доречний саме в цьому місці.

Наразі ця локація перед корпусом Львівської політехніки закрита, там є паркан. Це огородження планують демонтувати, відтак простір стане більш прозорим та доступним», - розповів Антон Коломєйцев.

Нагадаємо,  оскільки громадський простір міститиме і скульптурний елемент, то раніше у Львові проводили попереднє зголошення учасників, щоб сформувати міжгалузеві творчі колективи, що братимуть участь в конкурсі.  «Вже є сформовані команди, готові до участі в конкурсі. Власне, ми очікуємо участь не тільки львівських архітекторів, а й колег з-поза меж Львова. Також даємо можливість брати участь іноземним фахівцям - в колаборації з місцевими колегами», - зазначив Антон Коломєйцев.

«Сподіваємось, що наступного року будемо мати результати конкурсу щодо вшанування нашого героя Євгена Коновальця. «У великій світовій драмі наших днів ми маємо до вибору:  або бути творцями, або жертвами історії», - ці слова Коновальця зараз актуальні, як ніколи. І ми б хотіли, щоб ці слова були відображені в ансамблі, який планується збудувати у Львові. І таким чином вшановувати наших героїв минулого, сьогодення і майбутнього», - зазначив депутат Львівської міської ради Тарас Репицький.

Додамо, преміальний фонд конкурсу становить 450 тис. грн з таким розподілом премій: 1 премія (місце) – 150 тис. грн, 2 премія (місце) – 100 тис. грн, 3 премія (місце) – 50 тис. грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ