Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові триває 9-й Екуменічний соціальний тиждень

З 28 вересня по 2 жовтня у Львові триватиме 9-тий Екуменічний соціальний тиждень (ЕСТ) «Міграція: виклик для України». Традиційно представники різних конфесій, релігійних організацій, освіти, влади, бізнесу, громадського сектору, ЗМІ та охочі зберуться, щоб поділитися досвідом та напрацювати способи вирішення соціальних проблем. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

9-ий Всеукраїнський суспільний форум «Екуменічний соціальний тиждень» пропонує до обговорення тему «Міграція: виклик для України». Військові дії на Сході, окупація та анексія Криму спричинили хвилю вимушеної міграції. Відтак, багато українців опинились у кризових умовах: без житла, роботи, місця навчання і т.д. 

«Вже традиційно 9-тий рік поспіль у Львові проводимо міжнародний всеукраїнський суспільний форум. Цього року ми говоримо про вимушених переселенців.  Тема форуму звучить «Міграція: виклик для України. Під час форуму хочемо сформували візію та напрацювали практичні рекомендації щодо допомоги й реалізації потреб переселенців», - розповіла координатор проекту «Екуменічний соціальний тиждень» Інституту Екуменічних Студій УКУ Ірина Кітура.

У межах заходу відбудуться однойменна конференція, круглі столи та панельні дискусії, доповіді і майстер-клас для ЗМІ, презентації програм допомоги вимушеним переселенцям та візити в центри, що працюють у цій сфері. А також – пленарне засідання Українського християнського академічного товариства (УХАТ), презентація перекладу книги «Флорентійський Собор», Літургії та концерт духовної музики.

Як розповіла Оксана Рубай, в. о. голови Львівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, в.о. керівника міського Центру надання послуг учасникам бойових дій, у Львові з першого дня говорили переміщеним особам що ми не даємо безоплатного житла,  якщо ти хочеш жити у Львові, то зобов’язаний його винаймати. «Звичайно, в кризових ситуаціях ми надавали пільгову оплату чи звільняли від оплати, але не було безоплатного проживання. За цей час, за два з половиною роки, ми змогли укласти угоду з Українським фондом соціальних інвестицій на 14 млн. грн., 8 млн грн. додає громада міста, і буде побудований Центр соціальних служб і психологічної підтримки для переселенців з проживання.  І це не просто буде ліжко-місце – передбачена ціла програма соціальної підтримки, де матимуть тренінгові зали, зали для дозвілля. Весь 9 поверх будівлі на вул. Угорській, 2 буде призначений для цього.

Також цьогоріч було прийнято програму підтримки внутрішньо-переміщених осіб – громада готова одноразово виділити їм матеріальну допомогу для того, щоб вони не були на межі виживання», - зазначила Оксана Рубай.

Організатори наголошують, що поняття «мігранти» включає у себе категорії: внутрішньо переміщені особи (ВПО), вимушені переселенці, іммігранти, емігранти.

Нагадаємо, проведення всеукраїнського суспільного форуму відбувається щороку за ініціативи Інституту екуменічних студій УКУ за підтримки Українського католицького університету, Львівської міської ради, Львівської обласної ради та адміністрації, Національного університету «Львівська політехніка».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ