Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові у будинку на вул. Самчука відновили автентичну браму

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/3
У Львові фахівці відновили ще одні історичні двері в будинку на вул. У. Самчука, 30. Про це повідомили 16 серпня у пресслужбі ЛМР.

Реставраційні роботи тривали майже два місяці. І виконували їх у межах міської Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках. 30% від вартості робіт оплатили мешканці. Це вже 17-та брама, яку цьогоріч відновили у місті.

«Ця брама прикрашає дуже красивий, понад столітній житловий будинок. І активні мешканці захотіли її відновити», – зауважили у ЛКП «Бюро спадщини»,

Реставратори розповіли, що брама була у незадовільному стані. Лакофарбове покриття, особливо у нижній частині дверей, було втрачено. Також були втрачені ковані декоративні елементи.

«Під час реставраційних робіт відновили декоративну капітель притульної планки, профільований горизонтальний карниз. За автентичним зразком ми виготовили втрачені декоративні елементи металевих ґраток. Усунули дисгармонійні ґратки світлика. Відновили можливість відчиняти дверні віконця, а також встановили нову, характерну для дверей того часу, латунну клямку», – розповів майстер-реставратор Ігор Вардзаль.

Крім цього, фахівці відновили геометрію нижніх тахель. У нижній частині дверних полотен реставратори влаштували додаткові планки – для унеможливлення потрапляння води.

«Вартість реставраційних робіт становила 63 000 грн. З цієї суми місто оплатило 70%, а решту – мешканці», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ