Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львові ветеранів полку зв’язку привітали медалями "130 років від дня народження Сталіна"? Доповнено

У містечку Винники, що поблизу Львова, у понеділок, 15 лютого, сталася надзвичайна для Західної України подія. На території колишнього полку зв’язку – тепер це державна служба урядового зв’язку – ветеранам частини вручили медаль «130 років від дня народження Сталіна». Як розповів Гал-інфо один з нагороджених, колишній командир полку зв’язку Олександр Ізмайлов, медалі були вручені під час святкування 67-річчя заснування частини та 21 річчя виведення радянських військ з Афганістану.

 

«Я був дещо здивований такою нагородою. Я народився в 1954 році, рік після смерті Сталіна. Що я можу мати до нього?», – наголосив Ізмайлов. Водночас ветерани, які брали участь у Другій світовій війні, сприйняли, за його ж словами, ці медалі без якихось застережень. Всього було нагороджено близько 20 осіб. При цьому, за інформацією Гал-інфо, серед нагороджених були лише кілька ветеранів Великою Вітчизняної війни.

 

Ініціатором вручення нагород, за словами Ізмайлова, став голова Винниківської організації спілки радянських офіцерів Віктор Суббота. Він же і привіз нагороди з Києва.  Гал-інфо намагалося зв’язатися з Віктором Субботою, однак отримати від нього змістовний коментар не вдалося. «Зачем вам это. Вы что, хотите пиар на этом сделать? Люди с этим именем шли на смерть», – заявив він і кинув слухавку. З  чиїм іменем винниківські ветерани йшли на смерть, голова спілки так і не уточнив.

 

За інформацією, отриманою Гал-інфо з джерел у Винниках, медалі  «130 років від дня народження Сталіна» були придбані за сприяння чільників місцевого осередку Партії регіонів.

 

Водночас голова Винниківської міської організації  Партії регіонів Михайло Герман свою причетність до нагород заперечив. «Я був присутній на нагородженні, однак лише як депутат Винниківської міської ради. Ми не фінансували придбання цих медалей. Поширення такої інформації, – це все провокація Уварова, якого виключили з Партії регіонів», – наголосив він

 

Медаль «130 років з дня народження Сталіна» вже не раз вручалася на території України. Зокрема, що 21 грудня 2009 року – саме в день 130 річчя Сталіна - такими відзнака нагородили кримських комуністів в Севастополі. Також цю ж нагороду 20 січня цього року вручили ветеранам Великої Вітчизняної війни та війни в Афганістані у Фастові Київської області. Нагорода не є державною відзнакою.

 

Коли матеріал був готовий, в редакцію зателефонував Віктор Суббота і повідомив, що медалі, якими було нагороджено винниківських ветеранів, були присуджені Всеукраїнською спілкою радянських офіцерів. Це зазначено і на зворотному боці нагороди. Список нагороджених до Києва надійшов від Винниківської ради ветеранів. Причетність Партії регіонів до придбання нагород Віктор Суббота заперечив: «Це неправда. Коли виникло питання фінансування, я звернувся до колишнього мера Винник Сергія Уварова, однак він мені відмовив».  При цьому довідатися від Віктора Субботи, хто ж таки заплатив за сталінські медалі, так і не вдалося. Віктор Суббота лишень повідомив, що  святковий стіл допоміг організавути підприємець Юрій Сурков. 

 

Водночас ветеран наголосив, що Всеукраїнська спілка радянських офіцерів є громадською організацією, і йому дуже не хотілося б, щоб її використовували у політичній боротьбі.

 

Гал-інфо взяло коментар і в екс-міського голови Винник Сергія Уварова: «Справді, до мене звернувся пан Суббота з проханням профінансувати придбання медалей до 130–річчя Сталіна. Я категорично відмовився, оскільки абсолютно не сприймаю постать тирана Сталіна. Але згодом від того ж таки Субботи довідався, що медалі допомогли придбати підприємець Сурков і депутат Винниківської міської ради Герман. У цих людей нема нічого святого. Я не здивуюся, якщо вони завтра роздаватимуть премію імені Берії. А мої стосунки з Регіонами тут ні до чого. Я з повагою ставлюся до представників усіх партій, але не до людей, які довели Винники до руїни. І про це з паном Германом ще буде розмова».   

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ