Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбудуться майстер-класи з писанкарства

УДЮМК Сихівського району управління молоді, сім’ї та спорту 2, 5 та 9 квітня в приміщенні СЗШ №13 та 4, 6 і 11 квітня в приміщенні клубу «Дозвілля» (вул. Енергетична, 1) буде проводитимайстер-клас з писанкарства. До участі у заході заохочуються діти шкільного віку та гуртківці УДЮМК, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Метою заходу є ознайомлення дітей з символікою орнаментів, кольору. Навчити цінувати красу, створену руками народних майстрів, розвивати інтерес до пізнання народного мініатюрного живопису України, уміння спілкуватися та працювати в групах, виховувати повагу до культурної спадщини народу, традицій, любов до прекрасного.

«Писанка – це неповторне багатство. Його треба берегти, як безцінний скарб. Нам слід пишатися ним перед усім світом. Пташине яйце, розписане мініатюрним орнаментом, називають писанкою. Назва її походить від слова «писати», тобто прикрашати орнаментом. Оздоблюють писанкигеометричним, рослинним, пейзажним орнаментами, християнськими символами. Писанка – одна зі стародавніх форм українського народного розпису, у якому наші пращури втілювали свої прагнення, віру. Писанка – це символ весни, сонця, повернення природи до життя», – зазначає Марія Гаврилів, педагог-організатор УДЮМК Сихівського району.

За детальнішою інформацією звертайтеся за тел. 0676465589, 254-64-58 (Марія Гаврилів, педагог-організатор УДЮМК Сихівського району) та 09834575, 254-64-58 (Наталія Устіянович, педагог-організатор УДЮМК Сихівського району).

Довідка:

В Україні писанки виконують обрядову, ігрову, декоративну та інші функції. Обрядова функція пов’язана зі святкуванням перших днів Пасхи. Зі свячених писанок починався великодній обід, їх дарували на знак поваги, любові, з побажанням добра.

Писанки – своєрідний мініатюрний живопис України. Наповнений ритуальним значенням: величання споконвічного закону весняного пробудження сонця і відродження природи. Якщо за часів язичництва писанки розписували до свята весни, то за християнства – до Великодня – свята Воскресіння Ісуса Христа.

Існує багато різновидів писанок:

-дряпанка – яйце з темною шкаралупою, яке фарбують в один колір і на його поверхні гострим інструментом подряпують малюнок;

-крашанка – писанка з крапками одного чи двох кольорів;

-мальованка – яйце розмальоване фарбою і пензликом;

-витинанка - яйце оформлене попередньо вирізаними орнаментами, які ми наклеюємо на форму яйця, вирізаного з картону;

-мішана техніка – на форму яйця з картону наноситься шар пластилінуі орнамент оздоблюється різновидами круп та макаронів.

Правильно написані писанки вважалися в давнину могутнім, універсальним талісманом, що оберігав людину.

Сьогодні писанкарство збереглося і розвивається завдяки майстрам старшого покоління у багатьох давніх осередках цього виду мистецтва. Писанки продаються на ярмарках, у художніх салонах. Оригінальний орнамент писанок, не тільки чарує своєю вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, він несе прадавні символи світорозуміння і природи, єднає з традицією минулого. Українська писанка в світі є символом нашого народу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ