Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбулась акція "День солідарності з Олегом Сенцовим"

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/10
Сьогодні, 21 серпня, минає 100 днів відтоді, як український політв'язень Олег Сенцов оголосив про безстрокове голодування. На знак солідарності по всьому світу відбуваються акції масового надсилання листів на підтримку українського кінорежисера до консульств Російської Федерації.

У Львові таку акцію провели представники Меморіального музею тоталітарних режимів "Територія Терору", Українського осередку Міжнародного ПЕН-клубу, а також офісу "Львів - місто літератури ЮНЕСКО". Про це з місця події інформує кореспондентка Гал-інфо.

Так, близько двох десятків активістів та небайдужих львів'ян прийшли сьогодні під стіни консульства Російської Федерації, аби передати листи, адресовані як самому Олегу Сенцову, так і президенту Росії Володимиру Путіну. Загалом учасники мирної акції принесли понад сто таких звернень. 

Серед авторів листів - як звичайні громадяни, так і відомі діячі, зокрема український поет та письменник Сергій Жадан, а також білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич. Остання звернулась до Олега Сенцова з такими словами:

"Намагаючись змусити тебе мовчати, своїми діями вони тільки підсилюють твій голос з-за ґрат. Знай, що люди в усьому світі називають твоє ім'я, засуджуючи дії російської влади і закликаючи до твоєї свободи. Твоя сміливість сповнює нас мужністю. Ти нам потрібен. Не здавайся".

Зачитавши кілька таких листів, учасники мирної акції спробували передати їх працівникам консульства РФ у Львові, однак охорона відмовилась пропустити активістів і прийняти листи - за їхніми словами, звернення слід відправити поштою. 

У відповідь на це один з ініціаторів акції, письменник та член українського ПЕН-клубу Остап Сливинський запевнив, що всі листи, які надійшли до організації, будуть відправлені на адресу російського консульства.

"Оскільки це глобальна кампанія, організована міжнародним ПЕН-клубом, то ми отримали кілька сотень листів з різних континетів. Всі вони перекладаються на російську мову, для того, аби тюремний цензор міг їх прочитати", - зазначив Остап Сливинський і додав, що схожі акції відбуваються сьогодні також у самій Росії, зокрема у Москві та Санкт-Петербурзі.

"Головна ідея цих акцій - це регулярність. Ми не можемо забути про Олега Сенцова чи інших політв'язнів Кремля. Зараз Олег перебуває фактично у фатальному стані, йому дуже погано, він майже не встає з ліжка. Ми знаємо про це завдяки його сестрі Наталії Каплан та його адвокату. Ми повинні хоча б якось підтримати Олега і тримати його при житті, це найважливіше", - підсумував Остап Сливинський.

Обіцянку відправити усі звернення до Олега Сенцова дала і Ольга Гончар, директор музею "Територія Терору".

"За весь рік до нашого музею надійшло близько 200 листів на підтримку Олега Сенцова, а також інших політв'язнів. Більшість з них ми передали їхнім родичам. Зараз ми продовжуємо отримувати ці звернення, але хотілося б, щоб їх було ще більше. На сьогоднішню акцію ми принесли близько ста листів. Ті, що адресовані Олегу Сенцову, надішлемо на адресу колонії, а ті, що адресовані Володимиру Путіну, передамо російському консульству", - зазначила Ольга Гончар.

Нагадаємо, 14 травня незаконно засуджений російським судом український кінорежисер та письменник Олег Сенцов оголосив про початок безстрокового голодування. Єдиною умовою його припинення він назвав звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ. Сам Олег Сенцов незаконно відбуває 20-річне покарання в колонії міста Лабитнангі. В Росії йому інкримінували підготовку до здійснення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ