Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пам’ятник юнацтву ОУН та УПА пасує встановити біля Академії сухопутних військ

«ОККО» планує збудувати на розі вулиць Кульпарківської та Героїв УПА унікальну міні-АЗС за європейським стандартом, особливістю якої стане відсутність будь-якого допоміжного персоналу. Звести заправку планують на місці забутого фонтану. Про це йдеться у розробленому детальному плані цієї території, що оприлюднила Львівська міська рада.

Натомість Львівська міська організація "Народний Рух України" надіслала заяву та загальне звернення представників територіальної громади меру Андрію Садовому, що проживають в районі вулиць Героїв УПА та Кульпарківської, а також відомих громадсько-політичних діячів. Вони підписалися під вимогою негайного припинення всіх організаційних дій щодо будівництва автозаправки на земельній ділянці з тимчасовою спорудою зруйнованого колишнього фонтану.

Натомість активісти наполягають на зведенні у цьому сквері більш значимого об'єкту - монументу у вигляді пам’ятного меморіального знаку на честь юнацтва ОУН та УПА. Про це повідомив у Facebook голова Львівської міської організації "Народний Рух України" Ігор Мартинюк.

Тож сьогодні у сквері між вулицями Героїв УПА та Кульпарківською провели відкриті збори мешканців. Прийшло кілька активістів.

"Ось вже почалась акція прямої громадської дії - встановлення пам'ятного знаку Героям УПА на вулиці Героїв УПА у сквері, який мер Садовий збирався без бою віддати під знищення бізнесменам. Продовження буде!", - написав у Facebook активіст, керівник Центру військово-патріотичного виховання Самооборони «Галичина» Сергій Хараху.

Однак знайшлось і чимало противників встановлення меморіального знаку. Особливо жваво коментували подію в соціальній мережі Facebook.

"Дотепер той фонтан нікому не був потрібен, там вже дерева ростуть всередині. А коли почули, що щось будуть будувати, то знайшлися захисники парків і скверів. Де ви раніше були?", - пише користувач Андрій Миронович.

Водночас ситуацію прокоментував кандитат історичних наук Андрій Лозинський: "Не вартує ставити такий знак у місці, де є промислові підприємства. Там нечиста територія, колишній фонтан. Я думаю, що на "задвірках" меморіальному знаку Героям УПА не місце. Однозначно, що сама ідея встановити цей пам'ятний знак - позитивна річ, але не в такому місці. Бажано, щоб це було в центрі, у крайньому випадку - біля Академії сухопутних військ, звідки багато хлопців зараз воює на Сході, тому можна провести історичні паралелі".

Нагадаємона розі вулиці Кульпарківської та Героїв УПА замість занедбаного фонтану планують звести міні-АЗС на одну колонку, особливістю якої стане відсутність будь-якого допоміжного персоналу. Про це йдеться у розробленому детальному плані цієї території (ДПТ).

Зокрема, на цій території планують демонтувати чашу фонтану та встановити компактну АЗС, що дасть змогу швидко заправитися без участі операторів та касирів (оплата за пальне буде проводиться через термінал). У містах Європи такі міні-заправки без операторів і касирів вже є звичною справою. Пальне на них дешевше, ніж деінде.

До слова, це може бути перша така холодна мін-АЗС у Львівській області. 

Для облаштування АЗС на цій території передбачено зрізати приблизно 12 дерев. Однак у ДПТ зазначено, що компанія «ОККО» готова висадити вдвічі більше дерев та прийняти участь у озелененні довколишньої території. Окрім АЗС на цій території також передбачена станція зарядки електромобілів.

Також додамо, що у прес-службі Львівської міської ради ZAXID.NET зазначили, що жодних звернень на погодження встановлення пам'ятного знаку на перехресті вулиць Кульпарківська-Героїв УПА до мерії не надходило.

Юлія Улинець, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ