Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

У Львові відбувся семінар з питань якості та безпеки продукції

Учора, 25 березня у Львові відбувся консультаційний семінар на тему: «Якість та безпека продукції. Проблеми українського ринку», організатором якого стало ДП «Львівстандартметрологія», – повідомила прес-служба ДП „Львівстандартметрологія”

 

У заході взяли участь, окрім фахівців ДП «Львівстандартметрологія», фахівці Управління у справах захисту прав споживачів у Львівській області, а також понад 130 представників торгівлі та виробників харчової продукції.

 

На семінарі розглянули низку питань,  а саме:  вимоги до безпеки та якості харчової продукції в умовах членства України у Світовій організації торгівлі; особливості сертифікації харчової продукції та продовольчої сировини на сучасному етапі; маркування харчової продукції згідно з вимогами ДСТУ 4518:2008; внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання інформації про вміст у продукції ГМО; сучасні вимоги при постановці продукції  на виробництво та роль Львівської обласної дегустаційної комісії у підвищенні рівня конкурентоспроможності харчової продукції українського товаровиробника; основні засади державного контролю та нагляду, ринковий нагляд; нові надходження національних стандартів України в довідково-інформаційний фонд ДП «Львістандартметрологія» та порядок їх замовлення; основні порушення правил торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами в контексті вимог Закону України «Про захист прав споживачів».

 

Основна мета консультативного семінару — донести до представників сфери виробництва та торгівлі основні вимоги законодавчих, нормативно-правових та методичних документів з питань стандартизації і сертифікації у зв’язку з останніми змінами, що сприятиме підвищенню якості та безпечності харчової продукції на вітчизняному ринку у сферах виробництва та торгівлі.

 

Присутні мали нагоду отримати вичерпну інформацію про послуги довідково-інформаційного фонду нормативних документів, який функціонує у ДП «Львівстандартметрологія».

 

Оскільки на сьогодні значна частина продукції виготовляється і за технічними умовами (ТУ), фахівці ДП «Львівстандартметрологія» наголосили на необхідності перегляду підприємствами-власниками ТУ на відповідність вимогам нормативно-правових актів, нових національних стандартів, які набрали чинності після реєстрації ТУ.

 

Особливу увагу на семінарі було приділено питанню ковбасних виробів, адже з 1 січня 2010 року перехідний період одночасної дії на міждержавні та національні стандарти закінчився і на ковбаси тепер діють ДСТУ, а саме: ДСТУ 4427:2005 «Ковбаси сирокопчені та сиров’ялені. Загальні технічні умови»; ДСТУ 4433:2005 «Ковбаси смажені. Загальні технічні умови»; ДСТУ 4435:2005 «Ковбаси напівкопчені. Загальні технічні умови»; ДСТУ 4436:2005 «Ковбаси варені, сосиски, сардельки, хліби м’ясні. Загальні технічні умови».

 

Чільне місце зайняли питання пов’язані із генетично модифікованими організмами. У зв’язку з актуальністю цього питання було розглянуто і надано роз’яснення згідно чинних нормативно-правових та законодавчих актів щодо ГМО; етикетування харчових продуктів, які містять ГМО або вироблені з їх використанням; проведення державних випробувань ГМО тощо. В контексті розглянутих питань було відзначено, що на теренах Львівської області ДП «Львівстандартметрологія» у тісній співпраці з Випробувальним центром Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів і кормових добавок  організовує та координує роботи з визначення вмісту ГМО у продукції тваринництва, рослинництва, кормах і кормових добавках.

 

Учасники семінару скористались нагодою живого діалогу з присутніми фахівцями та отримали їхні кваліфіковані відповіді на питання, які стосувались безпосередньо сфери їх діяльності.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ