Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбувся вечір пам’яті В’ячеслава Чорновола

Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
1/5
Вечір пам’яті «Чверть століття Україна без В’ячеслава Чорновола» відбувся у понеділок, 25 березня у Львівському палаці мистецтв за підтримки Львівської обласної ради.

Захід присвятили 25 річниці загибелі видатного українця, громадського діяча та політика, голови Львівської обласної ради першого демократичного скликання В’ячеслава Чорновола.

Сьогодні минає 25 річниця трагічної загибелі В’ячеслава Чорновола

Споминами про В’ячеслава Чорновола поділилися соратники політика – Ярослав Кендзьор, Ігор Калинець, Михайло Косів, Степан Давимука, Мирослав Маринович, Святослав Максимчук, донька дружини Чорновола Атени Пашко — Ірина Волицька, депутатка Львівської обласної ради I й VIII скликань Ореслава Хомик.

Промовці розповіли про маловідомі сторінки життя та політичної діяльності журналіста і політв'язня, лідера Народного Руху України й кандидата в президента України В’ячеслава Чорновола.

Політична діяльність у час радянської окупації, суд над Чорноволом, ув'язнення у камері смертників, національне відродження, боротьба за незалежність української церкви та держави, тріумфальна перемога на виборах до Верховної ради України й Львівської обласної ради, реєстрація кандидатом у Президенти України, присяга голови Львівської обласної ради, політична боротьба і зрада соратників, фейки, які поширювати про Чорновола, і, зрештою, смерть у 1999 році, яку соратники називають убивством.

Відеоспогади про життя В’ячеслава Чорновола підготував Ярослав Кендзьор. «Я хотів би, щоби під час нашої розмови у залі з нами був присутній сам В'ячеслав Чорновіл. Щоб ви бачили та чули його голос, його жести, його полум'яну пристрасть щось доводити й аргументувати», – сказав Ярослав Кендзьор.

«В’ячеслав Чорновіл – це велет українського духу, лідер нації й вроджений правозахисник. Це потужна людина з блискавичною реакцією на виклики життя. А на той час були не менш серйозні виклики, ніж сьогодні. Першими рішеннями Львівської обласної ради потрібно було розривати зв'язок виконкому з комуністичною партією, встановлювати національні символи тощо. Згадую про його вибуховість, емоційність, надзвичайну щирість і відвертість, якою також користали вороги. При його головуванні нас застав путч ДКНС. І першим в ці страшні години з України відреагував В’ячеслав Чорновіл. Цим він врятував честь країни», – пригадує про спільну роботу депутатка Львівської обласної ради першого скликання Ореслава Хомик.

«Щиро вдячний усім, хто був біля В’ячеслава Чорновола у час боротьби за українську незалежність. Ви говорили про українську державу і церкву, коли про неї не можна було згадувати. Якби не ви, української держави б не було. Сьогодні усі маємо розуміти, що ми робимо для української держави, як ми відстоюємо її суверенітет так, щоби не підвести тих, хто дав можливість творити українську державу. Впевнений, що якби Чорновола б не убили, ми б уже давно були в НАТО і Європейському Союзу. Саме тому потрібно дати відповідь на те, хто ж убив В’ячеслава Чорновола», – сказав під час виступу заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Нагадаємо, що вчора, 25 березня, у день загибелі В’ячеслава Чорновола, його пам’ять вшанували у Львові у сквері «На валах». Представники влади та громадськість виконали Гімн України та поклали квіти до підніжжя пам’ятника видатного українця. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ