Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
1/2
Сьогодні, 25 березня, виповнюється 25 років від дня трагічної загибелі українського політика та громадського діяча В’ячеслава Чорновола. Про це повідомили у Львівській ОВА.

Біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволові у Львові зібрались десятки представників громадськості та сучасники видатного українця, аби вшанувати його пам’ять.

Присутні виконали Гімн України та поклали квіти до підніжжя пам’ятника видатного українця. 

В’ячеслав Чорновіл став ініціатором та провідником національного руху шістдесятників та дисидентів, одним з найактивніших його учасників, радикальним у своїх поглядах політиком та публіцистом. Він – засновник Української Гельсінської Спілки та співзасновник Народного Руху України.

«В’ячеслав Чорновіл все своє життя віддав в ім’я України. 15 років таборів та поневірянь, 15 років надії на незалежну державу. Саме він був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет та Акту про Незалежність української держави. Більше б таких людей, які мислять категоріями не «що мені дала держава Україна», а «що я можу зробити для України, яка дала мені шлях в життя?». Саме таким він був. Ворог ловив його, мучив та катував, а він змагався, вірив і перемагав. На жаль, він не став Президентом України, але став Героєм України для всіх нас. Дякую кожному, хто сьогодні на фронті. Більше нам єдності, як заповідав В’ячеслав Максимович, і перемога буде за нами»! – Наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

В’ячеслав Чорновіл був одним з тих, хто відкрито протистояв тоталітарному режиму та протестував проти арештів української інтелігенції, наголошував на важливості відродження української мови, культури та духовності.

Під час перших президентських виборів в грудні 1991 року, В’ячеслав Чорновіл у першому турі поступився місцем Леонідові Кравчуку. Тоді найбільше голосів Чорновіл отримав на Львівщині, Тернопільщині, Івано-Франківщині.

Загинув 25 березня 1999 року в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Похований у Києві на Байковому кладовищі на центральній алеї. У похороні взяли участь сотні тисяч людей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ