Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Львові відкрили пам'ятну дошку оунівцям Василю Біласу та Дмитру Данилишину

Сьогодні, 23 грудня, на фасаді колишньої тюрми "Бригідки", що на Городоцькій відкрили пам'ятну таблицю бійцям за волю України,активним діячам ОУН Василю Біласу та Дмитру Данилишину. Саме тут, 85 років тому, молодих націоналістів стратили. Повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Захід розпочали із виконання Державного Гімну України. Духовенство здійснило чин панахиди та освячення дошки. Опісля представники влади та громадськість вшанували пам’ять загиблих покладанням квітів до меморіальної таблиці.

Під час віче голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив на мужності та жертовності діячів ОУН, що загинули, захищаючи державу.

“Ми тут, пам’ятаючи подвиг цих двох молодих людей, мусимо для себе зробити декілька висновків. Перше, незалежно від розвитку історії, ми мусимо надіятись на власні сили, тому що союзників у боротьбі за волю буде багато, але в цьому світі поважають сильних і тих, які одержимі спільною ідеєю. світу. Друге, ці хлопці були схоплені в складних обставинах і ми маємо почерпнути розуміння того, що освіта, переконання, виховання – це річ, без якої ми не обійдемось. Третє, тільки якщо кожен з нас на своєму  місці зробить усе, що від нього залежить, тільки тоді отримаємо суверенну, сильну, незалежну Україну. Тож до спільної, важкої, однак результативної роботи у пам'ять про героїв Василя Біласа і Дмитра Данилишина”, – наголосив Олег Синютка.

Присутні віддали шану оунівцям, заспівавши Гімн Українського Націоналіста “Зродились ми великої години”.

Довідка.

Пам’ятний знак тюрми «Бригідки» - «Воля ціни не має!» (м. Львів, вул.  Городоцька, 20). «Бригідки» – ще 1785р приміщення колишнього монастиря були переобладнані під в’язницю. У міжвоєнний період ХХ ст тут відбувалися страти українців – політичних в’язнів. Від осені 1939р тут розміщувалася в’язниця НКВС. Наприкінці червня 1941р більшовики вчинили тут масове вбивство політичних в’язнів. Меморіальна таблиця встановлена на вшанування пам’яті українських націоналістів, що здійснили втечу з в’язниці 16 червня 1939 р.

Дмитро Данилишин - народився 2 квітня 1907 року в місті Трускавець, Львівської області. Закінчив три класи народної школи, здобув фах шевця. Рідний брат мами Василя Біласа. Належав до Пластового куреня імені Івана Богуна у Дрогобичі. Відомий діяч ОУН, член Дрогобицької бойової групи ОУН.

Василь Білас - народився 17 вересня 1911 року в м Трускавець, Львівської області. Після закінчення семирічної школи здобув фах продавця. Кілька раз суджений за участь у Пласті. Належав до Пластового куреня імені Івана Богуна у Дрогобичі. Відомий діяч ОУН, член Дрогобицької бойової групи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ