Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відреставрували ще одну історичну браму

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/3
У Львові фахівці відновили ще одні історичні двері в будинку на вул. Я. Раппапорта, 5. Реставраційні роботи тривали майже три місяці. І виконували їх у межах міської Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках. Про це повідомили 7 серпня у пресслужбі ЛМР.

Це вже 16-та брама, яку цьогоріч відновили у місті.

Як розповіли у ЛКП «Бюро спадщини», більшість декоративних елементів цієї брами було втрачено. А ще на ній було так багато шарів старої фарби, що здалеку було складно зрозуміти чи вона дерев’яна, чи металева.

«Тут було дуже багато роботи. Ліве і праве дверні полотна мали суттєві пошкодження в нижній частині, притульна планка була повністю втрачена, залишилися отвори від старих замків. Окрім того, на всій площині брами було втрачене декоративне різьблення. Усе це довелося відновлювати», - розповів майстер-реставратор Павло Войтович.

Відтак фахівці замінили пошкоджену деревину, встановили нові ручки та фацетоване засклення. Втрачене декоративне оздоблення брами відновили за зразком історичних аналогів. Також провели комплексні роботи з реставрації світлика.

«Вартість реставраційних робіт склала 87 107 грн. З цієї суми 70% грн оплатив німецький фонд Ебергарда Шьока, а решту – мешканці», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, у 2022 році в історичній частині міста, у співпраці з мешканцями, відреставрували 29 брам. Відповідно до Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках, при реставрації брам мешканці сплачують лише 30% від загальної вартості робіт.  

Дізнатися, як стати учасником Програми, можна на сайті Бюро спадщини у вкладці Львів’янину/Співфінансування. Новий набір заявок планується у вересні 2023 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ