Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові вшанували пам’ять скульптора-модерніста Михайла Дзиндри

Фото поліція Львівської області
Фото поліція Львівської області
Фото поліція Львівської області
Фото поліція Львівської області
Фото поліція Львівської області
Фото поліція Львівської області
1/3
Сьогодні Львівщина згадує Михайла Дзиндру (1921 – 2006) — скульптора-модерніста, художника, архітектора, який перевіз майже всі свої роботи з США, де працював архітектором, до України, побудував у Брюховичах музей модерної скульптури та заповів його українському народу. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

Рівно 15 років тому, 8 вересня 2006 року, видатного скульптора не стало. Але у спадок українцям митець залишив свої роботи та створений ним особисто єдиний в Україні музей модерної скульптури, де експонують 800 його скульптур.

Пам’ять Михайла Дзиндри вшанували сьогодні на Личаківському цвинтарі, поклавши квіти до могили скульптора.

Зазначимо, на подвір’ї Палацу Потоцький у Львові триває виставка окремих скульптур Михайла Дзиндри, яка буде доступна до огляду до 26 вересня.

Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри розташований недалеко біля Львова - у смт. Брюховичі по вул. Музейна, 16. На відкриття музею митець витратив 13 років і понад 100 тисяч доларів.

Довідково:

Народився Михайло Дзиндра у в селі Демня на Львівщині.

Після смерті батька Михайло переїжджає до Львова, де за підтримки старшого брата Євгена починає навчатися і працювати у майстра Андрія Коверка — різьбить іконостаси у селах Львівщини, Тернопільщини і на території сучасної Польщі.

1944 – емігрував спершу у Чехословаччину, далі в Західну Німеччину, далі в Америку (США). 1991 – повернувся в незалежну Україну.

Активний період творчості Михайла Дзиндри припав на Америку, але після здобуття Україною незалежності, Дзиндра, маючи 71 рік, повернувся додому з мрією заснувати тут щось таке, чого не було досі, а саме музей модерного мистецтва.

«Я повернувся в Україну, тому що відчував свій борг перед нею, я ж тут народжений з діда-прадіда. Я тішусь, що щастя мав і так багато зробив», - зазначав митець. 

У 2005 році Михайло Дзиндра нарешті втілює свою мрію. Митець привіз до України 807 своїх скульптур, які подарував державі в особі Львівської галереї мистецтв.

Фото: Львівська ОДА, Телеграм-канал Музею

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ