Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові визначили вартість карбованця СРСР 1944-50 рр. у гривнях для виплати компенсацій переселенцям з Польщі

У Львові отримали експертний розрахунок грошового еквіваленту карбованця (рубля) СРСР 1944-1950 рр. у гривні для виплати компенсації за майно людям, депортованим з Польщі на територію Української РСР. Роботу організували Адвокатське об’єднання «Козаков і партнери» спільно з ГО «Гармонія та порядок».

Згідно з розрахунками, станом на 03.03.2010 р. грошовий еквівалент 1 (одного) карбованця СРСР, який перебував в обігу з 01.01.1944 р. по 28.02.1950 р., у гривні становить 41,92 грн (сорок одна гривня дев’яносто дві копійки), а грошовий еквівалент 1 (одного) карбованця СРСР, який перебував в обігу з 01.03.1950 р. по 31.12.1951 р., у гривні становить 55,54 грн (п’ятдесят п’ять гривень п’ятдесят чотири копійки). Розрахунок проводився через вміст золота у грошах.

Як зазначив сьогодні, 3 березня, на прес-конференції адвокат Лев Козаков, йдеться передусім про відшкодування прямих збитків – за майно і земельну ділянку. За його словами, до адвокатського об’єднання, яке ще 2007 р. ініціювала юридичну кампанію із забезпечення виплати компенсацій за залишене майно депортованим, вже звернулося 2 тис. осіб. Це мешканці не тільки Львівщини, а й Дніпропетровської, Рівненської областей. Завдяки копіткій роботі спеціалістів проведено архівні пошуки, листування з польськими органами влади, з’ясовано сучасне адміністративно-територіальне розміщення більшості земельних ділянок переселенців, вартість майна, будівель і споруд, залишених у Польщі.

Л. Козаков стверджує, що відповідно до отриманих даних, обсяг компенсацій буде дуже великими. Так, скажімо, середня вартість одного житлового будинку, який були змушені залишити українці, сягає на теперішні гроші 160 тис. грн. При цьому, наразі не проводиться оцінка земельних ділянок. Оцінку землі мають здійснювати професійні оцінювачі в Польщі – або окремо по кожній земельній ділянці переселенця (що складно, а часто неможливо), або шляхом визначення середньої вартості земельних ділянок переселенців у відповідних повітах та містах на правах повітів Республіки Польщі.

Щоб заповнити прогалини у законодавстві України щодо процедури виплати компенсацій за майно переселенців, ГО «Гармонія та порядок» та АО «Козаков і партнери» розробили і 3 березня цього року надіслали Кабінету Міністрів України проект постанови «Про затвердження Порядку виплати компенсації за майно, залишене в 1944-1953 рр. на території Польщі особами, евакуйованими на територію Української РСР». Відповідно до запропонованого порядку визначено чіткий і прозорий механізм виплати такої компенсації.

Голова суспільно-культурного товариства «Надсяння» Володимир Середа повідомив, що під час «добровільної евакуації» з Закерзоння було депортовано майже півмільйона українців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ