Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові завершився міжнародний музичний маратон пам’яті Василя Сліпака

2 липня у Львівській філармонії завершився Сьомий Відкритий міжнародний музичний маратон пам’яті Василя Сліпака W LIVE.

Чотири події пройшли під гаслом “У світлі Метеора”: як відомо, небесні тіла згоряють при падінні, набравши величезну швидкість. А найяскравіше зоря виблискує в останній свій час: освітлюючи шлях всім тим, кому судилось йти за нею. Присвячений Василю Сліпаку, маратон був спрямований дарувати всім нам натхнення на подальшу боротьбу, адже постать видатного оперного співака, воїна є прикладом жаги до вільного життя, нестримної енергії сучасності. З вдячністю до наших воїнів-захисників та військових медиків події Маратону можна було відвідати безоплатно.

29 червня. Про скорботу, велич і сміх — масштабна Четверта симфонія звучала у виконанні чудового сопрано Інни Федорій та Академічного симфонічного оркестру під батутою польського дириґента Вінсента Козловського. Як відомо, після чергової творчої кризи видатний композитор Густав Малер створив шедевр “кольору небесної блакиті», де втілюється неймовірна глибина роздумів над світобудовою.

30 червня. Молитва до Василя — струнний квартет «Фенікс» виступив з творами Олександра Козаренка, Ганни Гаврилець та Гії Канчелі у Гарнізонному храмі. Втрати війни не оминули музичну спільноту України. Особливо боляче вони вразили з передчасним відходом двох митців неймовірного таланту — Ганни Гаврилець та Олександра Козаренка. У творах проявилось мелодичне та ритмічне багатство, яскравий фольклорний стрій та сучасна музична мова.

1 липня. Пісні для Василя — відомі камерні виконавці Львова представили солоспіви найважливіших композиторів ХХ століття та сучасну  інструментальну музику, що вже стала символом України у світі: неймовірно щемкий парафраз на тему нашого Гімну від Юрія Шевченка та геніальний “Гуцульський танець” Мирослава Скорика. Крім того, звучали еталонні обробки українських народних пісень, що закарбувались у пам’яті нашого суспільства і збережені завдяки мистецькому погляду на них. 

2 липня. Spirito d’amore. Mozart — слухачі мали змогу насолодитись глибиною чуттєвих музичних барв у калейдоскопі вокальних та інструментальних творів Моцарта. Хоча жорстока війна не спиняється, але життя має продовжуватись. У цьому концерті виконавці презентували музичну алегорію людських взаємин, того, як йдуть один за одним етапи людської закоханості. Для цього музиканти співпрацювали з режисером Антоном Литвиновим, що створив особливу театралізовану концепцію події. Як розповів автор ідеї проєкту, співак Роман Страхов, ця програма стала “маніфестом добра та кохання, яких ми зараз особливо потребуємо”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ