Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові збунтувалася російська школа і погрожує владі акціями непокори, якщо її закриють (доповнено)

Громадський комітет з порятунку української школи з російською мовою викладання №35 просить міського голову Львова не розформовувати заклад. Відповідне звернення завтра, 23 квітня, буде передано мерові Андрієві Садовому. Про це сьогодні, 22 квітня, під час прес-конференції у Львові повідомили ініціатори акції.
Місяць тому з телебачення та газет викладачі та батьки дітей, що навчаються у львівській школі №35 з російською мовою викладання, дізналися про наміри міської влади реорганізувати заклад шляхом його злиття зі школою №6. Такі повідомлення стали для них несподіванкою, адже жодних офіційних повідомлень ані з районного, ані з міського управління освіти не надходило.
«Ми розуміємо міську владу, оскільки в теперішніх умовах наша школа має найдорожчого учня: 5862 грн на навчальний рік. Але на то є економічні причини», – пояснила директор школи, учитель української мови та літератури Лариса Корнійчук.
Сьогодні, за її словами, у школі навчаються 180 учнів, наповнюваність класів – 20 дітей, що є нормою для країн Європи. «Наша школа має своє обличчя, традиції. Тут створено всі умови для індивідуального підходу до дитини. У школі зроблено акцент на вивченні української мови та літератури, тому наші випускники готові до зовнішнього тестування. Зрештою, ми робимо все, аби привабити у заклад дітей. Просимо не зливати нас з іншою школою і дати нам ще один шанс», – зазначила Л. Корнійчук.
Натомість представники громадського комітету з порятунку школи №35 вважають, що міська влада вкотре хоче «продемонструвати нацменшинам їхнє місце на Галичині та прибрати до рук будівлю у центрі міста» (школа №35 розташована на вул. Шухевича, 2).
Як вихід уповноважені зборами батьків пропонують присвоїти школі статус «Львівська мультикультурна гімназія» (з російською мовою навчання та поглибленим вивчення гуманітарних дисциплін) та відкрити на базі школи відділення дошкільної підготовки дітей, позаяк дитячого садочка для дітей з російськомовних родин у Львові давно немає. «Русские имеют право на свое место в центре Львова – многонационального города», – додала викладач російської мови та літератури Дарія Шай.
У протилежному випадку люди залишають за собою право відстоювати «свою школу всіма передбаченими Конституцією України засобами».

Звернення до міського голови Львова подаємо частково:

Міському голові м. Львова
п. А.Садовому

ЗАЯВА

Шановний Міський голово!

19 березня 2009 р. ми, батьки дітей, що будуть навчатися і вже навчаються за адресою: м. Львів, вул. Шухевича 2, в Львівській СЗШ № 35 (з російською мовою викладання) з подивом дізналися, що в апараті Львівської міської ради вирішено «реорганізувати» майбутнє наших дітей шляхом об’єднання нашої школи з СЗШ № 6.

У той же день за відповідними документами та роз’ясненнями з відкритим листом до Вас звернулося Російське Молодіжне Братство.

В зверненні зазначалося, що дане рішення, яке зачіпає наші законні інтереси, ні з нами – батьками дітей, ні з колективом школи, ні з зацікавленими громадськими організаціями не обговорювалося.

Пройшов місяць, і ми змушені зробити висновок, що з нами не мають жодного наміру ані радитися, ані шукати порозуміння… Вимагаємо, щоб найнятий Вами та оплачений нами персонал Львівської міської ради припинив ігнорувати наші інтереси та порушувати права наших дітей!...Як Вам відомо – СЗШ № 35 – школа з російською мовою викладання. Але навряд чи Вас поінформували, що ця школа давно має неформальний статус «школи міжнаціональної злагоди» - тут навчаються не лише росіяни, а й українці, вірмени, грузини, татари, корейці, білоруси, євреї та діти інших національностей. Саме невелика чисельність школи, її камерність, індивідуальний підхід до кожної дитини з боку вчителів дозволяють створити майже сімейний мікроклімат, запобігти конфліктам між дітьми, забезпечити високий рівень успішності.
Необґрунтована і раптова ліквідація СЗШ № 35, без сумніву, наносить шкоду правам російської та багатьох інших національних меншин м. Львова. …Планам міської влади є лише два пояснення: в чергове продемонструвати національним меншинам «їх місце» в Галичині та, що здається ще більш ймовірним - прибрати до рук будівлю в центрі міста.…

Два основні аргументи (в школі замало дітей, їх навчання обходиться надто дорого), які озвучив керівник Департаменту гуманітарної політики п. О. Побурко, є непереконливими!...

Про реорганізацію школи з нами не радилися, і на таку брутальну ліквідацію школи ми не погодимось!

…«Дайте шанс нашій школі!» Шановний Міський голово, шановні львів’яни, підтримайте нашу школу, бо завтра чиновники доберуться і до ваших дітей!

Бачимо вихід в присвоєнні нашій школі статусу «Львівська мультикультурна гімназія» (з російською мовою навчання та поглибленим вивченням гуманітарних дисциплін). Також просимо, не розформовуючи школу, відкрити на її базі відділення дошкільної підготовки дітей. Адже дитячого садочка для дітей з російськомовних родин у Львові давно немає.

Якщо Ви, пане Міський голово, виявитеся нездатним зберегти школу та захистити наші інтереси від знахабнілих чиновників, ми залишаємо за собою право відстоювати свою школу всіма передбаченими Конституцією України засобами.

Хочемо вірити, що до цього не дійде і запрошуємо Вас на Свято Першого дзвінка 1 вересня 2009 року о 10.00.

З повагою, батьки, колектив, випускники та старшокласники СЗШ № 35 (з російською мовою викладання) м. Львова."

Уповноважені зборами батьків: «Громадський комітет з порятунку 35-ої школи» (сім підписів членів Громадського комітету.)


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ