Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові звучатиме скрипка «золотого періоду» Страдіварі

Скрипка «золотого періоду» Страдіварі звучатиме на закритті фестивалю «Віртуози», - Львівська філармонія.

Бруно Монсенжон, відомий французький режисер, зняв фільм про юного 18-літнього Валерія Соколова, режисер назвав «Скрипка в душі». Слухачі почують цього славетного музиканта, який увійшов в десятку топових скрипалів світу, у Львівській обласній філармонії у неділю, 12 червня, в концерті-закритті XXXV Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Віртуози». У його виконанні прозвучить Концерт № 3 для скрипки та симфонічного оркестру Євгена Станковича, що стане львівською прем’єрою твору, написаного композитором в 2015 р. і присвяченого самому скрипалю-віртуозу. Твір є художнім «відгуком на події сьогодення», своєрідною «сповіддю митця про наш драматичний час, про Майдан, війну, яку «транспортували» в Україну».

Ще одним сюрпризом для слухачів стане скрипковий дует, народжений великою та давньою дружбою переможниці багатьох міжнародних конкурсів, концертмейстера-соліста Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» Марії Ткачик та Валерія Соколова. В їхньому виконанні прозвучить Концерт для двох скрипок Арнольда Малкольма, одного з найвідоміших британських композиторів XX століття. Цей твір було присвячено видатному скрипалю XX століття Ієгуді Менухіну та його учню Альберто (Івану) Лисому. Світова прем'єра твору у їхньому виконанні під орудою самого Маестро прозвучала 24 червня 1962 р. в рамках Музичного фестивалю м. Бат (Велика Британія). І ось, через 54 роки з моменту прем'єри твір прозвучить у Львові в рамках фестивалю «Віртуози», і львівська публіка вперше почує твір, в якому поєднаються «бездоганна емоційна стриманість» Валерія Соколова та шарм і витонченість Марії Ткачик.

У програмі концерту також прозвучать: балада «Ґражина» для симфонічного оркестру Бориса Лятошинського та Симфонічна поема «Мазепа» Ференца Ліста.

Концерт відбудеться у супроводі Академічного молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів».

За диригентським пультом – запрошений диригент з українським корінням Віктор Плоскіна (Білорусь). Віктор Плоскіна, заслужений артист України, лауреат II Міжнародного конкурсу диригентів ім. С. Турчака, випускник Львівської національної консерваторії ім. Лисенка. Сьогодні Віктор Плоскіна є головним диригентом Національного академічного Великого театру опери та балету Республіки Білорусь.

Скрипка, на якій гратиме Валерій Соколов, належить до «золотого періоду» Антоніо Страдіварі – 1703 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ