Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові з’явилась вулиця Квітки Цісик

Сьогодні, 25 червня, у Львові відбулося відкриття вулиці Квітки Цісик. Отож, відтепер у Шевченківському районі міста між вулицями М.Хвильового та А.Лінкольна є вулиця імені відомої співачки українського походження. Цікаво, що вулиця імені Квітки Цісик не має поки що жодного номера – це просто вулиця міста.

 За словами заступника міського головиЛьвова Василя Косіва, цьогоріч на урочистій сесії з нагоди дня міста депутати прийняли рішення присвоїти одній з львівських вулиць, яка до того часу була без назви, ім’я відомої співачки українського походження Квітки Цісик. «Важливо, що на цій вулиці є школа, та неподалікцерква. З часом в цій школі ми плануємо зробити кімнату-музей Квітки Цісик.Адже це найкращий варіант, коли діти будуть ознайомлюватися з творчістю Квітки Цісик»,-розповів він.

Також Василь Косів зазначив, що вже є пропозиції від американської громади щодо експонатів. Водночас родина співачки, що мешкає у Львові, надасть для експозицій якщо не оригінали, то копії речей Квітки.

Довідка.

Кві́тка Ці́сик ( 4 квітня 1953, Квінз, Нью-Йорк — † 29 березня 1998, Мангеттен, Нью-Йорк) — американська співачка українського походження, співачка-сопрано, виконавиця українських народних і популярних пісень: виконувала заголовні пісні у фільмах, виступала на американському телебаченні (у рекламі); співала у Гентській опері (Бельгія), одержала нагороду «Оскар» («YouLightUpMyLife», 1977). З 1982 року і до самої смерті

Квітка залишалася єдиним голосом компанії «Ford Motors» - вона була найпопулярнішою виконавицею рекламних джинглів у США

Народилася у родині скрипаля Володимира Цісика. Батько вчив її грати на скрипці з п'ятирічного віку; у Mannes School of Music здобула музичну освіту за класом вокалу.

Квітка Цісик відома двома українськими альбомами: «Kvitka — SongsofUkraine» та «Kvitka — TwoColors». Обидва альбоми були родинними проектами: її чоловік та інженер звукозапису, Ед Ракович (Ed Rakowicz), спродюсував їх; сестра Марія Цісик грала на піаніно, а мати Йванна — стежила за чистотою вимови доньки. У записі брали участь близько 20 музикантів, які грали на понад десяти різних інструментах.

1983-ого року з матір'ю Квітка відвідала Україну, а після проголошення незалежності України мріяла дати серію концертів на Батьківщині. Її мрії не здійснилися:

29березня1998, не доживши 5 днів до свого 45-річчя, померла від раку молочної залози.

Квітка Цісик більш відома за межами своєї етнічної батьківщини ніж в Україні. Проте в жовтні 2008 року в Українському домі пройшов творчий вечір «Незабутня Квітка», присвячений пам'яті цієї співачки — американки українського походження: захід — перший в Україні та єдиний україно-американський проект, досі присвячений Квітці Цісик.

1992 року Квітку хотіли запросити для участі в концерті з нагоди першої річниці незалежності України саме з піснею «Я піду в далекі гори».

2009 року Міністерство культури і туризму України провело підготовку до Міжнародного мистецького фестивалю-конкурсу української пісні пам'яті Квітки Цісик «Квітка», який навесні презентували у США в рамках III Фестивалю української культури, а восени цього ж року планується провести в самій Україні. 4 квітня2009 року, в день народження співачки, у Львові відбувся вечір пам'яті з церемонією перейменування однієї з вулиць міста на честь Квітки Цісик

22 січня 2010р. на День Соборності у Львові відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої Квітці Цісик.

7 травня 2010 р. міська рада Львова ухвалити рішення назвати вулицю, яка з'єднує вул. А. Лінкольна та вул. М. Хвильового, ім’ям Квітки Цісик. За це рішення проголосували 69 депутатів.

Вікіпедія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ