Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Личаківському районі Львова відкрили амбулаторію сімейної медицини

Відремонтувавши приміщення 1-го поверху житлового будинку на вул. Личаківській, 119, облаштували тут нову, уже 18 амбулаторію сімейної медицини у Львові. Вона обслуговує понад 13 тисяч мешканців Личаківського району, і з листопада, відколи запрацювала амбулаторія, її відвідало вже понад 5 тисяч пацієнтів. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Ми підшукали відповідне приміщення, капітально відремонтували його та відкрили тепер для мешканців Личаківського району амбулаторію сімейної медицини. Це вже 18 амбулаторія у місті Львові, яка оснащена усім необхідним обладнанням та технікою, є фахові лікарі. Тому мешканці, які проживають тут, а це понад 13 тисяч осіб, тепер не повинні йти у поліклініку – первинну допомогу їм можуть надати в цій амбулаторії недалеко від дому.

Раніше пацієнти з цього мікрорайону мали їхати на Руську, 20 або на Римляна, 2 до тих сімейних лікарів, які там розташовувались. В кінці минулого року нам вдалося взяти це приміщення на баланс управління охорони здоров’я, ми передбачили кошти у бюджеті, провели впродовж року ремонти, закупили необхідне обладнання, і тепер амбулаторія запрацювала. Відвідувачі дуже задоволені, зручно і пацієнтам, і лікарям.

Метраж амбулаторії – 270 кв. м., хоча достатніми є 200-220 кв.м. Але ми не відмовилися від тих кімнат, в яких є недостатньо природного світла, – ми їх використали для створення кабінету УЗД, який запрацює з нового року, і ми створили кабінет акушер-гінеколога, який теж по планах не передбачений, але жінкам буде зручно, і також ми створили денний стаціонар на два ліжка. Це не передбачено, але було приміщення, і ми створили», - розповів начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Амбулаторія є першою у структурі комунальної 1-ї міської поліклініки та обслуговує 13 058 мешканців Личаківського району, з яких 10 976 дорослих та 2 082 дітей. Зі слів головного лікаря 1-ї міської поліклініки Наталії Бачун, амбулаторія обслуговує 8 територіальних дільниць, а це вулиці: Буцманюка, Дольна, Копальна,  Вахнянина, Личаківська, К.Левицького,  Мечникова, Погулянка, Рильського, Банаха, Кобзарська, Котика, Кутова, Россі, Сороки, Цетнерівка, Черемшини, Кармелюка, Некрасова, Сковороди,  Галілея, Вишинського, Крип’якевича, Острожського, Піскова, Харківська, Круп’ярська, Ніжинська, Рєпіна, Сагайдачного, Воробкевича, Збаразька, Козланюка, Могили, Мучна, Стрілецька. Однією з переваг розміщення амбулаторії є хороша транспортна розв’язка.

В амбулаторії усі кабінети розміщені на 1-му поверсі житлового будинку. Це реєстратура, хол, кабінет завідувача амбулаторії, кабінет старшої медичної сестри, чотири кабінети сімейних лікарів, оглядовий кабінет, кабінет УЗД, маніпуляційний  кабінет, кабінет щеплень, ординаторська. Як зазначає завідувач амбулаторії сімейної медицини Романна Перхач, тут пацієнти можуть швидко та якісно отримати консультації, пройти обстеження, здати аналізи, можуть отримати медикаментозне лікування, ін’єкції та інгаляції тощо.

В амбулаторії працюють 26 працівників, з них 8 сімейних лікарів, працює заклад щоденно (окрім неділі).

Для створення амбулаторії сімейної медицини загалом використали 1 млн. 833 тис. грн. Зокрема, на капітальний ремонт приміщення під створення амбулаторії з бюджету розвитку міста використано 1 млн. 570 тис. грн., на придбання медичного обладнання, меблів, технічних засобів та інвентарю, оздоблення приміщень і кабінетів використано 263 тис. грн. (з них 121 тис. грн. із загального фонду міського бюджету, 142 тис. грн. – позабюджетні кошти).

Варто зазначити, що в цьому році місто виділило також 2,6 млн. грн. на облаштування робочих місць сімейних лікарів: за ці кошти закупили 274 комп’ютери для сімейних лікарів у Львові.

«Реформа Міністерства охорони здоров’я вимагатиме виключно електронного документообігу. Тому цього року ми придбали на кожне робоче місце сімейного лікаря комп’ютери, щоб вони навчалися новим методам роботи. Бо зміни, які запроваджує міністерство, полягають у тому, що між пацієнтом і сімейним лікарем укладається декларація на обслуговування, і цю декларацію лікарі вносять в електронну систему. І лише після цього держава зможе оплачувати лікарю ведення пацієнта. Якщо ж декларація не потрапляє в електронний реєстр, то кошти на установу і, відповідно, на пацієнта, не виділяються», - наголосив начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Нагадаємо, у закладах охорони здоров’я м. Львова функціонує 459 дільниць, 18 амбулаторій та 36 відділень сімейної медицини. Охопленість сімейною медициною становить 92% населення м. Львова. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ