Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Лисиничах майже 30 домашніх тварин провакцинували від сказу

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/7
У Лисиничах Львівської міської територіальної громади провели акцію з вакцинації домашніх тварин від сказу. За дві години ветеринари провакцинували 12 собак та 17 котів. Згодом такі акції проведуть і в інших приєднаних населених пунктах. Про це повідомляє ЛМР.

Місцева мешканка Леся Ващук привела на безкоштовну вакцинацію кота.  Тігрусу лише пів року і йому вперше колять вакцину.

«Обов’язково треба проводити вакцинацію, тому що лисиці бігають, як собаки по селі, і це небезпечно, для нас в тому числі», – каже господарка кота.

А Наталя Пташник вакцинує німецьку вівчарку Найду, якій 3 роки. Раніше собаку щепили у приватних ветлікарнях, вперше вакцинують безкоштовно у Лисиничах.

«Ми любимо тваринок і про них потрібно дбати, бо вони такі ж як і ми. В Найди є собачий паспорт. 10 днів тому ми дали таблетку проти глистів і планували її вакцинувати, але побачили, що сьогодні тут можна вакцинувати тварин, тому привели її сюди. Це дуже добре, що акцію проводять тут на місці, тому що у нас велике село і є люди, яким важко возити тварин в місто до ветеринара. А для тих, хто тут живе і може прийти, це дуже добре, я таке схвалюю», – розповіла Наталя.

Ветеринари кажуть, зараз не всі охоче пускають ветлікарів на подвір’я, тому такі акції є більш результативними.

«Ми хочемо популяризувати вакцинацію від сказу і провакцинувати тварин в усій Львівській громаді, але дуже важко переконувати людей в потрібності вакцинації.  Коли вже тварина захворіє, тоді люди згадують, що варто було б зробити це раніше.

Від початку війни заборонене полювання, мисливство, тож лисиці заходять в місто. Вони бігають по Стрийському парку, по Личаківському кладовищу, по Погулянці і можуть поширювати сказ. Необхідно розуміти, що сказ ані у тварин, ані у людей не лікується. Це смертельні випадки. Сказ передається слиною через пошкоджену поверхню шкіри, тобто укусом, або якщо ви подряпали руку, а туди попала слина, то сказ вже може бути занесений», – розповів Михайло Пуківський, керівник Львівської міської державної лікарні ветиринарної медицини.

За словами Ірини Круглової, начальниці управління адміністрування та розвитку громад Львівської міської ради, акцію провели з ініціативи міського управління екології. У Лисиничах вона перша і експериментальна, проте тепер планують провакцинувати тварин і в інших населених пунктах громади.

«Ми почали акцію з Лисиничів, оскільки найбільше скарг на гарячу лінію було від місцевих мешканців. Тут є захаращені території і багато місць, де водяться лисиці. Тож ми почали з цього села, бо тут, на думку мешканців, є найбільша небезпека. Як бачимо, відвідуваність досить велика. Тому наступний наш крок – проведення такої вакцинації в Підбірцях, Рудному та Брюховичах, де лисиці живуть вже в межах населеного пункту.

Нам треба достукатись до свідомості громадян, що ми мусимо опікуватись не тільки домашніми тваринами, а й дикими. Тому що лисиця – один з основних розповсюджувачів сказу. Це нормально, коли дикі тварини є поряд біля нас. Нам просто треба убезпечити себе і зробити все, щоб жити мирно з цими тваринками», – розповіла Ірина Круглова.

Загалом за дві години у Лисиничах прийшли провакцинувати своїх тварин від сказу більше десятка місцевих. Вакцину отримали 12 собак та 17 котів.

«Ця акція є продовженням вакцинації диких м'ясоїдних тварин на території громади, щоб закріпити результат та підвищити безпеку для мешканців. Наразі місто напрацьовує варіанти різних локацій в межах громад, куди б мешканці могли привести своїх улюбленців для вакцинації. Тож закликаємо подбати про вашу безпеку та ваших улюбленців, слідкувати за анонсами акції та приводити своїх тварин на вакцинацію», – закликав Владислав Іванов, начальник управління житлового господарства Львівської міської ради.



Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/science-and-health/medicine/303879-majzhe-30-domashnikh-tvarin-provaktsinuvali-vid-skazu-u-lisinichakh

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ