Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Маріуполі війська РФ знищили музей Куїнджі

Близько 9 години ранку сьогодні, 21 березня, прямим попаданням російської авіабомби було знищено Художній музей імені Архипа Куїнджі в Маріуполі!

Про це повідомляє Локальна історія.

Як повідомив у коментарі виданню голова Національної спілки художників України Костянтин Чернявський, на момент бомбардування в музеї не було оригіналів робіт Куїнджі, тільки копії авторства Андрія Яланського та Олександра Ольхова. 

Однак у музеї зберігали роботи інших відомих українських художників, зокрема Івана Айвазовського, Миколи Глущенка, Тетяни Яблонської! А також Михайла Дерегуса, Андрія Коцки, Миколи Бендрика, Леоніда Гаді. Сучасних живописців Василя Коренчука, Олександра Бондаренка, Людмили Масальської, Олега Ковальова, Володимира Харакоза, Сергія Баранника (це голова маріупольської організації Національної спілки художників України, залишився в Маріуполі, колеги втратили з ним зв’язок 3 березня). 

Музей імені Куїнджі відкрили 2010-го в “садибі Геоцинтова” – будівлі 1902 року в стилі модерн. Василя Геоцинтова, якому ця садиба на вулиці Георгіївський перейшла як посаг від дружини, запам’ятали у місті як мецената та засновника Маріупольського реального училища. 

Музей займав 300 квадратних метрів на двох поверхах будівлі. Експозиція містила близько 2000 експонатів, серед яких твори живопису, декоративно-прикладного мистецтва, а також графіка та скульптура. 

У половині виставкових залів експонували предмети, пов’язані з життям та творчістю Архипа Куїнджі. Серед них світлини, документи, особисті речі художника, зокрема 200-річна купіль, в якій хрестили Архипа Куїнджі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ