Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Мінветеранів планують заходи з психосоціальної реабілітації військовослужбовців

Вчасно проведені заходи з психосоціальної реабілітації допомагають уникнути проблем зі здоров’ям військовослужбовця. Про це повідомили у прес-службі Міністерства у справах ветеранів.

Крім того, подібні заходи бережуть не лише здоров’я безпосередньо військовослужбовців, але й допомагають економити бюджетні кошти. Про це Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз говорила на зустрічі із начальником відділу психологічного забезпечення Нацгвардії Сергієм Чижевським.

Сергій Чижевський розповів, що в Національній гвардії вже запровадили психологічну реабілітацію військовослужбовців за програмою "Декомпресія" за французькою моделлю.

"По поверненню з зони виконання завдань військовослужбовці отримують низку заходів фізичного та психологічного відновлення організму, які допомагають людині пройти поступову реадаптацію. Це знижує ризик розвитку психологічних травм військовослужбовця і допомагає вернутися до цивільного життя", - розказав Сергій Чижевський.

За його словами французи підрахували, що витрачаючи на програму декомпресії своїх військових тисячу євро, вони надалі економлять 150-250 тисяч, які б довелось витратити на лікування хвороб та загострень від отриманих травм і, які вчасно не вдалось попередити.

В Україні Міністерством соціальної політики на поточний рік заплановано виділення бюджетних коштів на програму декомпресії за французькою моделлю.

Міністр у справах ветеранів зазначила, що дану модель варто застосовувати й в підрозділах Збройних сил України. Вона розповіла, що в планах Мінветеранів також є впровадження "психологічного профілю" військовослужбовця. "Дані до цього профілю мають збирати фахівці від моменту потрапляння військовослужбовця на службу, регулярно їх оновлювати, слідкуючи за психологічним станом людини. Коли у військовослужбовця спливає контракт, або коли він звільняється, його дані мають передаватись до Мінветеранів. Якщо він учасник бойових дій, то ми маємо чітку картину його психологічного стану; ми бачимо, де, в який спосіб або через що він мав певні зрушення в психологічному, емоційному стані і які саме програми з реабілітації вже йому потрібно пропонувати", - заявила Ірина Фріз.

Для цього необхідно створити міжвідомчу групу за участі представників відомств силового блоку, МОЗ та Мінветеранів яка б зайнялася розробкою комплексної державної програми.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ