Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Молдові хочуть повернутися до всенародних виборів президента

Ліберально-демократична партія Молдови (ЛДПМ) виступила із законодавчою ініціативою щодо зміни 78-ої статті Конституції та переходу (повернення) до старої процедури обрання президента всенародним голосуванням. Про це передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«ЛДПМ ініціювала законопроект про зміну статті 78 Конституції і переходу до всенародних виборів президента Молдови», - заявив віце-голова парламентської фракції ліберал-демократів Тудор Деліу.

Поряд з цим він зазначив, що ліберал-демократи відкликають свій підпис під попереднім законопроектом, який був ініційований Альянсом за європейську інтеграцію. Проект закону передбачав зміну Конституції таким чином, щоб президент обирався парламентом у трьох етапах: якщо у першому турі кандидат не набирає 61 голос (101) депутатів парламенту, то у другому турі поріг знижується до 57 голосів. У разі провалу голосування у другому турі президент, згідно аннулированному законопроекту, міг бути обраний простою більшістю голосів (51 з 101) депутатів парламенту.

Нагадаємо: всенародним голосуванням президент Молдови обирався до 2000 року. У 2001 комуністи, володіючи переважною більшістю голосів у парламенті (71 голос з 101) змінили Конституцію, і президента тепер обирає парламент.

За кандидатуру на пост глави держави повинні проголосувати не менше 61 депутата. У разі провалу голосування у двох турах, чинний президент розпускає парламент і призначає дострокові парламентські вибори.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ