Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У неділю відкриється виставка творів сакрального мистецтва ХVII-XX cтоліття із колекції «Студіон» монахів студійського уставу

У Хрестопоклінну неділю, 26 березня, у Національному музеї відбудеться відкриття виставки «Страсті Христові». Це збірка творів сакрального мистецтва ХVII-XX cтоліття із колекції «Студіон» монахів студійського уставу.
Куратор виставки - ієромонах Севастьян Дмитрух, голова Комісії сакрального мистецтва Львівської Архиєпархії. Про ціль виставки о. Севастьян сказав: «Ми прагнемо показати людям врятоване церковне сакральне мистецтво і заохотити усіх, не тільки фахівців зберігати його». Про це повідомив о. Олег Панчиняк, прес-секретар Львівської Архиєпархії УГКЦ.
 «Студіон» - збірка ікон та інших творів сакрального мистецтва монастиря монахів студитів у Львові.
У 1909 році Митрополит Андрей Шептицький започаткував колекцію давніх ікон для монахів студитів, маючи намір відродити та розвинути давню іконописну традицію при студитських монастирях. У 20-тих роках Митрополит Андрей закупив приватну збірку ікон у Віри Пещанської, яка стала основою для створення монастирського музею «Студіон» у львівському студитському монастирі Св.Йосафата на вул. Петра Скарги.
У 1940 році радянська влада припинила діяльність студитського церковного музею. У 1945 році, після закінчення Другої світової війни понад сотню найкращих ікон із збірки вдалося передати в Національний музей у Львові для збереження. У 1953 році за наказом Перемишлянського райкому КПРС експонати, перевезені зі Львова до Унева, були спалені. Справу порятунку і збереження ікон монахи студити відновили у 1990-х роках, зокрема, особливим старанням ієромонаха Севастіяна Дмитруха.
На початку 2004 року збірка «Студіон» вже нараховувала близько чотирьох тисяч експонатів: майже дві тисячі ікон і приблизно стільки ж інших предметів сакрального мистецтва. Хронологічно збірка охоплює твори ХІV-ХХ століть.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ