Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У новому році українців можуть залишити без картоплі

У новому році українці можуть відчути суттєвий дефіцит такого традиційного продукту як картопля. Про це йшлося сьогодні, 24 грудня, під час засідання Львівського прес-клубу.

Заступник директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Роман Верещинський повідомив, що цього року виробництво картоплі у Львівській області впало на 15% порівняно з минулим роком. Головною причиною падіння виробництва він назвав погодні умови: «Снігопади у березні та квітні, посуха у травні, дощовий червень, – все це суттєво вплинуло на недобір врожаю картоплі цього року».

Заступник директора ОРСП "Шувар”, експерт аграрного ринку Іван Стефанишин в коментарі Гал-інфо повідомив, що всі господарства України цього року виростили 611 тисяч тонн картоплі, що значно менше, ніж торік. При цьому за місяць населення України з’їдає 513 тисяч тонн.

«Картоплі дуже бракуватиме, це однозначно. Враховуючи, що потрібно відкинути частину на насіння, на ринку опиниться десь близько 300 тисяч тонн. 90% запасів зберігається у населення. Цю картоплю заклали на зиму і продавати не будуть. Є європейський ринок, там досить низька ціна, але немає обсягів», – каже він.

Експерт зауважив, що аналогічна ситуація цього року буде з цибулею. Та, що закладена у сховища на Півдні і Сході країни, – неякісна, а ціна її досить висока, 5,50 грн за кілограм.

«Якщо хтось не укладе угоду і не привезе якісну імпортну цибулю, то ціна її буде в межах 7 гривень. До того ж, вона буде дуже поганої якості. При цьому у Польщі, цибуля коштує 1 злотий, тобто, 2,75 грн», – додав він.

Фото - volfoto.inf.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ