Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У парку «Знесіння» у Львові чистять ставок

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/4
Працівники регіонального ландшафтного парку «Знесіння» впродовж року щомісяця працюють над очищенням та благоустроєм ставка у Малому кар’єрі парку «Знесіння». З водойми площею 0,33 гектара їм вже вдалося вивезти 15 кубічних метрів водних рослин та намулу. Про це повідомили 28 липня у пресслужбі ЛМР.

Директор парку «Знесіння» Тарас Микітчак пояснює, аби очистити водойму необхідно тривалий час регулярно докладати зусиль.

«Неможливо за місяць чи за пів року критичними механічними засобами взяти й «очистити» водойму, сподіваючись, що завтра чи наступного року вона перетвориться на кришталеве озеро. Ставки Львова тут не виняток. Тому цього року ставок («озеро») у Малому кар’єрі РЛП «Знесіння» почали «прибирати» поступово без підрядників», – розповів Тарас Микітчак.

Працівники парку очищають озеро власними силами. Впродовж року прибирали самосів, поросль та аварійні дерева навколо ставка. У травні синтетичним канатом з поплавками стягнули нитчасті водорості з плеса, які через аномально м'яку зиму продовжували рости, перегнивати і піднялись на поверхню води, перешкоджаючи доступу кисню для риб та інших гідробіонтів (“мешканців ставка”). Оскільки відбувався нерест риби, працювали лише на поверхні води.

У парку піклуються не лише про очищення водойми, а й про збереження екосистеми загалом. Відтак, у червні роботи з очищення ставку затримались через пташенят водяних курочок. Працівники парку чекали поки птахи підросли, а тоді взялися за очищення.

«Центральне плесо чистили наші робітники в комбінезонах для рибалок, вириваючи тілоріз й водоперицю (уруть) вручну й тягнучи виполоті рослини канатом на берег», – розповів директор парку «Знесіння».

У липні, коли пташенята виросли, очистку ставка продовжили.

«Тепер ми використали чотири засоби: кішка на шнурі (витягує дуже багато й не потрібно заходити у воду); пліт, на який граблями витягується тілоріз, водопериця й навіть невеликі острови топляка з верб та плавучі очерети; ручне вибирання затопленого гілля й стовбурів, іншого габаритного сміття; стягування з дна ставка всього каркасом-сіткою (дночерпак).

Оскільки дночерпаком почали витягувати чорний мул (на дні до 20 см у затонах ставка), вирішили «дноочисні» роботи відкласти на пізню осінь, щоб не «псувати» берегову лінію тим смородливим мулом», – пояснюють у парку.

Нині озеро чисте приблизно на 50%, кажуть фахівці. Восени, після відльоту у вирій водоплавних пташок, на ставку планують почистити рогіз й очерет, а також продовжити витягувати чорний мул.

Загалом цього року зі ставка вивезли власними силами понад 15 метрів кубічних підсохлої органіки: водних рослин й мулу. Такий досвід, за словами представників парку, дозволить оптимізувати наступні щорічні водні роботи.

«Для нас основний висновок – щомісячний догляд за водоймами. Їх потрібно поступово очищати з врахуванням особливостей кожної. Тоді не буде необхідності робити жорсткі разові втручання в їхні екосистеми. Я дякую усім працівникам парку за фізичну роботу: від адміністрації до працівників благоустрою. Головне - зайти у воду, а не сидіти на березі сухопутними теоретиками. А якщо ви сухопутні теоретики – то канат вам у руки», – додав Тарас Микітчак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ