Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський парк Знесіння планують покращити: що відомо?

Візуалізація
Візуалізація
Візуалізація
Візуалізація
Візуалізація
Візуалізація
Візуалізація
Візуалізація
1/4
Архітектори розробили концепцію покращення благоустрою у частині парку Знесіння. На ділянці близько 40 га планують облаштувати доступні доріжки, зони пікніків з вогнищами, відпочинку, риболовлі, ігрові та спортивні зони, болотяний парк та оглядовий майданчик. Для цього хочуть використати природні матеріали з мінімальним втручанням в парк та збереженням природи, – повідомляє ЛМР.

За словами Тараса Кубая директора департаменту природних ресурсів, будівництва та розвитку громад Львівської міськради, ідея щодо впорядкування і облаштування території парку виникла ще минулого року навесні. У парку провели геодезичні знімання,  розчистили пішохідні доріжки і залучили архітекторів. Попередню основу для концепції розробив департамент архітектури і просторового розвитку міста, а деталізацією зайнялась архітекторка Ольга Криворучко. Підтримати розвиток парку зголосився інвестор – ТзОВ «Ореста».

«Ця територія віддалена від адміністративної частини парку. Часто тут були підпали трави, сміття, місця, які мешканці використовували для святкувань і не прибирали за собою. А на місці, де вже частково облаштували спортивний майданчик, були просто хащі.

Парк відвідує багато мешканців, що живуть поряд, тут діють релігійні громади, екологічні громадські організації, також його використовують для навчань, тож ми вирішили презентувати напрацьовану попередню концепцію, щоб почути думку активної громади, дати зрозуміти мешканцям, що тут не будуть проводити капітальні роботи, і ще раз підкреслити, що парк не будуть  забудовувати.

Уся територія залишиться відкритою і доступною для мешканців», – сказав Тарас Кубай.

Щоб покращити середовище і зробити його максимально доступним для відвідувачів у парку планують облаштувати доступні доріжки, зробити терасу над водою – оглядовий майданчик та впорядкувати зони відпочинку з виділеними місцями для вогнища та пікніків. Для облаштування спортивних та ігрових зон також використають природні елементи. Планують зробити турніки, лабіринт-балансир та лазанки.

«Ми намагалися втілити мінімальними втручаннями всі наші заходи, які ми пропонуємо. Так само намагалися їх робити максимально екологічними і природоорієнтованими», – розповіла архітекторка Ольга Криворучко, яка розробляла концепцію благоустрою парку.

 Окрім цього в парку облаштують невеликий павільйон, де буде інклюзивний туалет, та місце, щоб набрати води. Також тут передбачили інформаційний центр.

За словами директора парку «Знесіння» Тараса Микітчака, у парку є потреба покращення благоустрою зокрема для доступності та безпеки.

«В нас в парку в зоні регульованої рекреації дозволено розпалювати тимчасові вогнища, але це перетворюється в стихійні явища, хоча наші працівники роблять невеличкі мангали, вони постійно руйнуються і люди розпалюють вогонь, де знаходять собі місце. Якщо локалізувати чітко мангальну зону, ця проблема зникне. Після цього ми зможемо притягати до відповідальності всіх порушників.

Так само зараз багато викликів щодо інклюзії. В нас багато людей на кріслах колісних хотіли б приїхати до парку на озеро і насолодитись тією природою, тож нові облаштовані доріжки мають спростити це завдання. Так само і для батьків з дитячими візочками», – пояснює Тарас Микітчак.

На обговорення концепції благоустрою парку до Храму священномученика Йосафата УГКЦ при монастирі прийшли місцеві мешканці, представники громадських організацій та духовенства. Вони висловили свої побажання щодо облаштування парку.

«Для мене важливо, щоб людина, яка заходить в парк з будь-якого боку, отримала однакову інформацію, щоб були вхідні брами з інформацією для орієнтування. Також важливо, щоб були місця, де можна набрати води. Було б добре, щоб була збережена духовна складова, оскільки це є історичний парк і колись ті землі були викуплені братами Шептицькими, тож важливо, щоб завжди була інформація духовного спрямування, тобто такий комплексний підхід.

Я не побачив тут якогось капітального будівництва, це є елементарні речі, які можна покращити вже, щоб людина зараз могла себе комфортно почувати», – сказав отець Михайло Городиський.

Підготовчі роботи з благоустрою, які можна проводити силами працівників парку, хочуть розпочати уже в серпні. Встановлення окремих елементів та облаштування доріжок планують наступного року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ