Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У парламенті пропонують забезпечити військових можливістю зберігати біологічний матеріал

Держава повинна забезпечити українських військових можливістю зберігати біологічний матеріал для народження дитини.
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Про це повідомив Голова Комітету здоров'я нації Михайло Радуцький за результатами круглого столу «Посттравматичне батьківство і материнство військовослужбовців в Україні» за участи депутатів, керівництва НСЗУ, військовослужбовців, науковців та громадських активістів.

За словами Радуцького, ще до війни кількість новонароджених в Україні зменшувалась. Наразі ситуація через бойові дії ще погіршується, що загрожує демографічною кризою.

"За останні десять років в Україні поступово знижуються темпи народжуваності дітей: у 2010 році – 500 тис., у 2014 році – 400 тис., у 2021 році – менш як 300 тис.", — повідомляє він. 

Голова Комітету здоров'я нації каже, що зараз у парламенті є дві ініціативи, спрямовані на збільшення темпів народжуваності.

Перший галузевий законопроєкт стосується допоміжних репродуктивних технологій, а саме захисту прав дітей та батьків. Закон мав би визначити межу між легальним використанням послуг сурогатного материнства та злочинною схемою із торгівлі дітьми в країні. 

Інший законопроєкт № 8011 (про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство) пропонує у випадку, якщо військовий чи військова захочуть здати біологічний матеріал для продовження роду, забезпечення державою його зберігання.

"Як один з авторів законопроєкту вважаю, що це важлива ініціатива. Адже держава має забезпечити умови для збереження генофонду нації. Водночас є декілька дискусійних питань, які потрібно вирішити до розгляду документа у Верховній Раді", — пояснює Михайло Радуцький.

Наразі законопроєкт № 8011 потребує правок, зокрема, що стосується: 

  • створення державного кріобанку або визначення умов, на яких можна залучити приватні кріобанки;
  • заборони вивозу біологічного матеріалу за кордон;
  • що робити із біологічним матеріалом, якщо військовий або військова загинули;
  • джерел фінансування державної програми зі зберігання біологічного матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ