Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Польщі страйкують шахтарі, заблокували рух потягів

Польські шахтарі у понеділок заблокували залізничні сполучення на півдні країни, протестуючи проти планів уряду закрити чотири нерентабельні шахти і звільнити 3 тис. гірників.

З представниками профспілок шахтарів має зустрітися у понеділок глава уряду Польщі Ева Копач, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Сподіваємося, що пані прем'єр дотримає обіцянку, яку дала нам в листопаді, і розв'яже проблему усієї галузі, а не лише "Вугільної компанії", - заявив представник профспілкового об'єднання "Солідарність" у вугільній галузі Ярослав Гжесік.

Близько 50 шахтарів заблокували у понеділок залізничні колії у Катовіце, чим ускладнили сполучення на півдні країни. У зв'язку з цим польська залізниця організовує об'їзд цієї ділянки залізниці й додаткове автобусне сполучення.

До протесту профспілкових об'єднань чотирьох шахт, які уряд планує закрити, у понеділок мають приєднатися чергові шахти.

Тим часом частина протестуючих і дружини шахтарів вирушили до Варшави, аби передати петицію з приводу кризи у вугільній галузі президентові Польщі Броніславу Коморовському. У канцелярії глави держави поінформували, що приймуть протестуючих.

Минулої середи уряд Польщі затвердив план виходу з кризи "Вугільної компанії", яка об'єднує 13 шахт. За оцінками уряду, фінансові можливості підтримки державою компанії вичерпалися, і для утримання її рентабельності необхідно закрити чотири шахти ("Бобрек Центр" в місті Бидгощ, "Бжеще" в місті Бжеще, "Мир" у місті Руда Шльонська і "Сосніца-Макошови" в містах Глівіце та Забже) і звільнити 3 тис. гірників, які мають отримати високе відшкодування. В іншому випадку ціла компанія збанкрутує упродовж місяця і без роботи залишаться 50 тис. шахтарів.

Утім, шахтарі не погоджуються на пропозиції уряду, називаючи їх "політичними", в інтересах парламентської виборчої кампанії 2015 року.

У неділю переговори між представниками страйкому гірників і представників уряду РП виявилися безрезультатними.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ