Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Польщі засудили активістку, яка допомогла жінці отримати пігулки для аборту

Юстину Виджинську засудили до восьми місяців громадських робіт після того, як вона розповіла суду, що відправила пігулки для переривання вагітності жертві домашнього насильства.

Фото: Getty Images

Про це пише Guardian

Спочатку Юстині Виджинській, членкині Abortion Dream Team (ADT), групи активістів, які допомагають полячкам отримати доступ до іноземних препаратів, що полегшують переривання вагітності, загрожувало до трьох років ув'язнення.

Юстина розповіла в суді, що відправила таблетки жінці, яка стала жертвою домашнього насильства.

Постраждала зателефонувала на лінію абортів з проханням допомогти перервати вагітність. Ознайомившись зі ситуацією жінки, Виджинська вислала поштою ліки, які були у неї вдома. 

"Таблетки, які я мала для особистого використання і які я відправила Ані, є найбезпечнішим способом переривання вагітності в Польщі на цей час", цитують Юстину. – Я не хотіла, щоб Аня ризикувала своїм життям, роблячи небезпечні кроки, оскільки рішення є настільки простим і безпечним з медичної точки зору".

Фото: Depositphotos

Guardian пише, що поряд з Мальтою, польські закони проти абортів є одними з найбільш обмежувальних в Європі. Переривання вагітності дозволяється лише у випадку інцесту, зґвалтування або ризику для здоров'я матері. Допомога жінці зробити аборт також є незаконною.

Однак закон криміналізує лише тих, хто надає послуги з переривання вагітності, а це означає, що самокеровані аборти – популярний метод переривання вагітності – не є кримінально караними. У 2022 році АДТ допомогла понад 9 000 людям у Польщі отримати доступ до медикаментозного аборту.

Активісти АДТ намагаються працювати в межах польського законодавства. Вони дають поради, як замовити таблетки для переривання вагітності з таких країн, як Нідерланди, де ці ліки можна придбати легально. Самі активісти не отримують жодних посилок.

Випадок Ані був винятком, каже Виджинська. Жінка розповіла їй, що вона вагітна і стикається з домашнім насильством. Чоловік не дозволяв їй поїхати до Німеччини, щоб зробити аборт. Її вагітність прогресувала, і через перші дні пандемії Covid вона не знала, чи зможе отримати таблетки з-за кордону.

"Я знала, що Аня перебуває у вкрай відчайдушній ситуації, і у мене був набір таблеток для мого особистого використання, – сказала Виджинська в суді. "Я не відчуваю себе винною. Почувши подробиці ситуації Ані в цьому залі суду, я лише зміцнила своє переконання в тому, що зробила правильний вибір".

Пакунок з ліками знайшов чоловік Ані, який повідомив про це в поліцію. Через кілька днів у Ані стався викидень.

Юстина Виджинська заявила, що буде подавати апеляцію на вирок.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ