Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: У роковини Шухевича в Яворові Хрест Бойової Заслуги вручено родичеві учасника ОУН
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У роковини Шухевича в Яворові Хрест Бойової Заслуги вручено родичеві учасника ОУН

Сьогодні, 5 березня, в день вшанування 70- х роковин від дня смерті головнокомандувача Української повстанської армії, генерал-хорунжого Романа Шухевича, в місті Яворові Львівської області відбулося вручення бронзового Хреста Бойової Заслуги внучатому племінникові полеглого за Україну керівника Краковецького районного проводу ОУН Федора Костюка (на псевдо Троян) – Романові Костюку.
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо.

Як передає з місця події власкор Гал-інфо, Хрест Бойової Заслуги за підписом генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича внучатому племінникові учасника національно-визвольних змагань Романові Костюку привселюдно вручили голова Яворівської районної ради Володимир Сичак та представник Координаційної ради зі вшанування вояків ОУН та УПА, український історик і громадський діяч, кандидат історичних наук, член редколегії наукового збірника «Український визвольний рух» Микола Посівнич.

Перед присутніми на події, серед яких були депутати Яворівської районної ради, чиновники із РДА, представники громадськості, виступив український історик, науковий співробітник Інституту народознавства НАН України, кандидат філологічних наук, етнограф, публіцист, громадський діяч, автор низки наукових праць про національно-визвольний рух у львівському прикордонні Євген Луньо, який розповів про бойовий шлях Федора Костюка та його братів.

У коментарі власкорові Гал-інфо внучатий племінник керівника Краковецького районного проводу ОУН Федора Костюка (на псевдо Троян) – Роман Костюк сказав, що цю високу нагороду родина борця за Україну зберігатиме, як зіницю ока.

Нагадаємо, що 5 листопада 2017 року, у міському Народному домі Яворова відбулися урочистості з нагоди вручення відзнак «Лицарі ОУН і УПА» родичам героїв.

Відзнаки «Лицарі ОУН і УПА» урочисто вручили родичам героїв таких героїв національно-визвольних змагань: Ярослава Гамели (псевдо – «Бриль», посада – к-р сотні «Переяслави І», дата народження – 05.11.1917 р., місце народження – м. Яворів, нагорода – Бронзовий Хрест Бойової Заслуги); Романа Діжака (псевдо – «Даниленко», «Кармелюк», посада – к-р ВОП «Холодноярці – 4», дата народження – 1923 р., місце народження – с. Бірки, нагорода – Золотий Хрест Бойової Заслуги 2-го класу); Івана Дусика (псевдо – «Марцігель», посада – к-р курінної жандармерії у ВО 3 «Лисоня», дата народження – невідома, місце народження – с. Мужиловичі, нагорода – Срібний Хрест Бойової Заслуги 2-го класу); Володимира Кунанця (псевдо – «Інгул», «Прут», посада – керівник ЛОП ОУН, дата народження – 20.03.1913 р., місце народження – с. Наконечне, нагорода – Бронзовий Хрест Бойової Заслуги).

Довідка Гал-інфо.

За Вікіпедією, в Українській повстанській армії було створено власну систему нагород і заохочень, запроваджену в 1944 році Наказом ГВШ УПА. У 1945 році першими відзначеними стали командири УПА Дмитро Карпенко — «Яструб» і Дмитро Пелип — «Євшан». Однак, ні вони, ні інші, згодом відзначені, вояки УПА та підпільники не отримали своїх нагород, а лише тимчасові посвідчення, що їх заміняли. У 1950 році підпільний графік Ніл Хасевич розробив проєкт нагород, який передали за кордон, де виготовили невелику кількість відзнак для вручення Лицарям ОУН та УПА, які перебували на еміграції та передачі зразків Головному командирові УПА Василеві Куку. Зважаючи на тогочасні реалії боротьби, жоден із учасників збройного підпілля ОУН так і не отримав своїх відзнак.

З метою вшанування пам'яті Лицарів ОУН та УПА Ювілейний комітет вирішив відновити повстанські нагороди та вручити їх нащадкам, тим самим реалізувавши на практиці систему нагород УПА і збройного підпілля ОУН. Нагородами УПА за бойові звитяги відзначалися старшини, підстаршини і стрільці УПА, а за особливий вклад у розбудову збройного підпілля ОУН та боротьбу за Українську Самостійну Соборну Державу — цивільні особи, як члени підпілля, так і звичайні громадяни.

На сучасному етапі найбільшою проблемою є ідентифікація Лицарів повстанських нагород, адже учасники УПА та збройного підпілля ОУН широко використовували конспірацію і були відомі серед побратимів і широкого загалу, зазвичай, лише під псевдами. Серед відомих на сьогодні 1102 Лицарів повстанських нагород не ідентифіковано 660.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ