Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Сколе відновили історичний хрест XVIII століття

14 вересня, у день свята Воздвиження Чесного Хреста, у місті Сколе, на Львівщині відбулось освячення відновленого кам’яного хреста, який знаходився на території древнього монастиря при в'їзді в місто під Колодкою.
Фото: Віталій Тренич

Хрест розташований на місці колишнього монастиря, перша згадка про який датується 1779 роком (зафіксована картою військового обстеження Галичини та Володимирії). За словами голови громадської організації "Бойківські обереги" Віталія Тренича, яка ініціювала відновлення пам'ятки, хрест був сплюндрований за радянських часів і тривалий час перебував у занедбаному стані.

Цього року вдалося зібрати кошти на реставрацію та впорядкування території колишнього монастиря. Зокрема, було відновлено кам'яне мощення, яке раніше прикрашало монастир. Хрест розміщений на історичному місці - при в'їзді до Сколе з боку гори Колодка.

За словами краєзнавців, монастир існував ще у XVIII столітті і розташовувався в стратегічно важливому місці на підступах до міста. Він слугував захистом для мандрівників та прочан. Проте більшість фактів про історію обителі досі не з'ясовані. Відновлений хрест став символом відродження духовної спадщини Сколівщини. Його урочисте освячення дає надію, що й інші старовинні пам'ятки краю знайдуть своїх опікунів.

Як пише у своєму дослідженні про монастир Тетяна Гошіцька, відомий письменник, художник і пристрасний мандрівник Корнило Устиянович описуючи урочище «Колодка», поблизу с. Дубина Сколівського району, зазначив наступне: «П’ять кілометрів повиж Синевідська підіймається гостинець з «дубини» вгору, після чого і опускається в долину Сколього. Облаз той звуть «колодкою». Навпроти нього підіймається гора Стуга, а поміж них жене Опір на луги Синевідська. Тут була, як видно, і остання застава галицької Русі проти непевної верховини і «забезкиддя». На «колодці», оповідають ще й десь верховинці, — «стояли колись залізні ворота, які замикалися на колодку», а нижче «колодки» стояв у непам’ятних часах монастир.

Далі в примітці до тексту: «Один кілометр повище станції «Дубина» стоїть над Опором, навпроти «літниці» Гартинберга, камінний хрест, на тому місці, де в старину була обитель ченців. Стояв там у дубині ближче «колодки» і другий, однак цього не видно вже нині».

Віталій Тренич для Гал-інфо
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ