Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Славському для впливових "зливачів" нечистот закон не писаний

Йдеться про власників розкішних котеджів на вулиці Волошина поблизу гори Тростян, які, не маючи вигрібних ям та "прикриваючись" загальною незаконно збудованою та несправною очисною спорудою, роками (!) спускають каналізаційні води прямо в карпатський ліс.

Це при тому, що упродовж останніх дев’яти місяців дані порушення тричі фіксувалися комісіями Славської селищної ради, а власники елітних садиб притягувалися Державною екологічною інспекцією у Львівській області до адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо поводження з відходами, що в свою чергу спричинило забруднення земельних ділянок.

Поміж впливових «зливачів» нечистот – бувший посадовець Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ігор Грицак, його син, бізнесмен Остап Грицак, колишній директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.

Які порушення встановила чергова комісія селищної ради

Останній раз робоча група комісії Славської селищної ради, що відповідає, зокрема, за благоустрій та санітарний стан території, порушення з боку власників котеджів на вулиці Волошина зафіксувала 8 квітня 2020 року.

У результаті було складено акт про проведення обстеження за підписом Славського селищного голови Волидимира Беги, у якому зазначено наступне:

«За межами ділянок власниками будинків №57, №61, №63, №67, №73, №75, №77 незаконно без документів побудована так звана очисна споруда, у якої назовні витікають нечистоти і попадають в ліс, забруднюючи природнє середовище, біля самої споруди розповсюджується специфічний сморід нечистот (...)».

Окрім того, робочою групою встановлено, що є рішення №1446 від 25.10.2007 р. Славської селищної ради про надання дозволу на збір матеріалів попереднього погодження місця розташування земельної ділянки пл. 0,01 га для встановлення очисних споруд по вул. Волошина за заявою гр. Грицака Ігоря Юліановича (дод. 2). Інші рашення, що дозволяють будівництво очисних споруд, відсутні».

У подальшому – 8 травня 2020 року – на власників котеджів на вулиці Волошина інспектором з благоустрою Славської селищної ради Павлом Янушкевичем були складені протоколи про адміністративні правопорушення.

У числі порушників, які будуть притягнуті до адмінвідповідальності згідно ст. 152 КУпАП (якою передбачено адміністративну відповідальність за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, а також правил благоустрою територій населених пунктів) опинилися такі громадяни: вищеназваний Грицак Ігор Юліанович, Грицак Остап Ігорович, Ворушилін Костянтин Михайлович, Дідевич Сергій Ігорович, Кушпіт Володимир Петрович, Маслюк Андрій Дмитрович та Муляк Роман Володимирович.

Чому «віз і нині там»?

«Гал-іноф» вищеописаною темою зацікавилося в серпні минулого року, опублікувавши статтю "Чому смердить у лісі поблизу "Карпатської казки".

У публікації увага акцентувалась, зокрема, на тому, що поміж житлових будинків у Славському, власники яких роками (!) спускають каналізаційні води прямо в карпатський ліс, «знайшлися» розкішні котеджі посадовця Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ігоря Грицака та його сина Остапа Грицака, що входять до складу відпочинкового комплексу «Карпатська казка». А також - житловий будинок колишнього директора-розпорядника ФГВФО Костянтина Ворушиліна.

Одночасно з публікацією її автором (журналістом Віктором Корнієнком) були підготовлені відповідні звернення на адресу Славської селищної ради та Державної екологічної інспекції у Львівській області.

Водночас, як стверджує Віктор Корнієнко, належних заходів реагування з боку Славської селищної ради на його звернення не послідувало.

Перевірка, що була організована Славською селищною радою, мала формальний характер. Під час її здійснення не була навіть перевірена наявність паспорта на очисні споруди, якими, зокрема, користуються Костянтин Ворушилін, Ігор Грицак та Остап Грицак. Пояснювалось це тим, що «дані громадяни не проживають за даними адресами».

Належні заходи реагування, за словами журналіста, зокрема, мали б полягати у невідкладному притягненні власників котеджів до адміністративної відповідальності. Враховуючи те, що посадові особи Славської селищної ради, які згідно із нормами ст. 40 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» здійснюють контроль у сфері благоустрою, мають право складати адміністративні протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А у подальшому - передавати їх на розгляд відповідних адміністративних комісій для притягнення порушників до відповідальності. Однак жодного разу (аж до травня 2020 року) цього зроблено не було. Що стосується складання протоколів про адмінправопорушення від 08.05.2020 року, то на цей крок посадовці Славської селищкої рали пішли лишень після звернення журналіста на адресу прокуратури Львівської області (щодо їхньої бездіяльності).

«Гал-інфо» має намір і надалі стежити за тим, які заходи вживає Славська селищна рада, контролюючі органи для усунення довготриваючих порушень санітарного та екологічного законодавств, правил благоустрою власниками елітних котеджів поблизу гори Тростян.

Віктор Правденко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ