Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У справі Шеремета оголосило підозри, спираючись на слабкі докази, - Слідство.Інфо

Результати експертизи у розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета, на яку посилався міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, неоднозначні, а докази — слабкі та непереконливі.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо», пише Громадське.

Зокрема, повідомляється, що експертиза не містить однозначних висновків, що люди на відео та підозрювані — ті ж самі особи.

Так, четверо експертів аналізували, чи може бути дитячий хірург Юлія Кузьменко жінкою-кілеркою, яка підклала вибухівку під авто, а зранку підірвала його.

Один експерт не зміг ідентифікувати їх як одну людину. Психологічна експертиза засвідчила, що може. Портретна не змогла дати чіткої відповіді. Експертиза ходи назвала докази умовно-достатніми для того, щоб стверджувати ідентичність осіб.

Журналісти також проаналізували результати попередньої експертизи британського експерта-криміналіста Івана Бірча від 1 жовтня.

Згідно з документом, жінка, яка робила фото відеокамер, готуючись до вбивства, жінка на відео, яка підкладала бомбу, та жінка, яка могла підірвати авто Шеремета із суттєвою імовірністю одна й та ж людина.

Таким чином, усі три особи — це Кузьменко, а не арештована Яна Дугарь.

Водночас, наголошується, що довести схожість вкрай важко, якщо порівняти фотографію Кузьменко та особу на відео.

Нагадаємо, що 12 грудня глава МВС України Арсен Аваков заявив про затримання фігурантів у справі Шеремета.

Згодом поліція дала брифінг, правоохоронці назвали п'ятьох підозрюваних у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Це військова медсестра Яна Дугарь, дитячий хірург в Охматдиті Юлія Кузьменко, музикант і доброволець Андрій Антоненко та подружжя ветеранів війни на Донбасі Інни та Владислава Грищенків, відомих за прізвиськами «Пума» і «Буча».

Офіційно про підозри повідомили тільки першим трьом. 13 грудня суд обрав їм запобіжні заходи: Дугарь відправили під цілодобовий арешт, а Кузьменко й Антоненка — під варту. Грищенкам не оголосили офіційних підозр у справі Шеремета, оскільки наразі вони фігурують лише як особи, які можуть володіти певною інформацією.

Слідство вважає, що організатором убивства Шеремета був Антоненко. Начебто захопившись радикальними націоналістичними настроями, він вирішив створити організоване збройне угруповання, щоб вчинити вбивство Павла Шеремета. Антоненко долучив до групи Юлію Кузьменко та Яну Дугарь. Остання, за версією слідства, «проводила розвідку» біля будинку Шеремета та фотографувала на мобільний телефон камери спостереження довкола майбутнього місця злочину. Кузьменко ж, за версію слідства, безпосередньо закладала вибухівку під автівку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ