Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У театрі Лесі Українки відбудеться вистава «Осінь на Плутоні»

Протягом трьох днів, 23-25 січня, о 19.00 год. на сцені Львівського драматичного театру імені Лесі Українки відбуватиметься прем`єра проекту Сашка Брами «Осінь на Плутоні», повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Осінь на Плутоні» - це погляд на буття та цінності через призму людини, яка капітулювала перед часом і опинилася в полоні власної пам’яті та власного болю, людини яка ще не «померла», але й не «живе». Робота запрошує глядача подивитись в очі власним страхам і здійснити онтологічну експедицію в старість як таку. Психологічні та екзистенційні проблеми старості знаходяться на бекґраунді суспільного дискурсу – ці голоси тиші під впливом повсякденної рутини та масової культури витісняються в підсвідомість. Опрацьовуючи їх, автори вистави впродовж року перебували в тісній взаємодії з мешканцями геріатричного пансіонату і цей досвід був трансформований в художнє висловлення, наскрізною ниткою якого є сум вічної душі за досконалим світом. Міждисциплінарний метод роботи дав можливість об’ємніше відтворити відчуте, побачене та почуте - вистава створена на перетині документального та лялькового театру, танцювально-перформативних практик та просторового аудіо-дизайну»,- розповідає режисер.

«Працюючи над проектом, автори не могли залишитися осторонь гострих проблем, які можуть бути вирішені відносно малими зусиллями. В рамках проекту вони відкрили першу в Україні арт-терапевтичну кімнату для групових занять з людьми старшого віку та людьми з інвалідністю, що мешкають у Львівському геріатричному пансіонаті. Арт-терапевтичні практики виявилися дієвими та екологічними інструментами гармонізації та зцілення психоемоційного стану людини. Старість обмежує можливості людини задовольняти свої соціальні та духовні потреби, спричиняючи важкі патології. Завдяки письменництву, різним видам малювання, співу, ліпленню, медитації, тощо, мешканці пансіонату мають можливість виразити обтяжуючі почуття і за допомогою досвідченого арт-терапевта трансформувати їх у позитивні емоції. Групова терапія стимулює особливу атмосферу дружби і взаємопідтримки, що частково компенсує брак любові і уваги з боку суспільства та рідних. В пріоритетах проекту забезпечити кімнату спеціалізованим обладнанням (столи з підсвіткою, спеціальна аудіо-система, меблі та матеріали) для поглиблення терапевтичного ефекту від подальших занять. На основі практичного досвіду по роботі зі старшими людьми створюється методична праця. Робота буде доступна для широкого кола зацікавлених. Ініціатива потребує підтримки небайдужих»,- додає керівник проекту.

Керівник проекту – Олена Барбул - арт-терапевт, сертифікований тренер, ведуча тренінгових та розвиваючих програм з арт-терапії, психолог, член Східноукраїнської асоціації арт-терапії, інструктор з медитації та йоги.

Довідка.

Сашко Брама – незалежний театральний діяч. Займається авторським пошуковим театром на документальній основі. Учасник фестивалів RadikalJung (м. Мюнхен, Німеччина), ГОГОЛЬFESТ (м. Київ), Divadelna Nitra (м. Нітра, Словаччина), GLOBALIZECOLOGNE (м. Кельн, Німеччина), DieinBeauty (Берлін, Німеччина). Реалізовані театральні проекти: “ДИПЛОМ” (2014), «R+J» (2015), «Осінь на Плутоні» (2017).

Партнери

Львівський драматичний театр імені Лесі Українки, Ґете Інститут, Британська рада в Україні, Львівська міська рада, краудфандингова платформа «Спільнокошт».

Квитки доступні в касі театру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ