Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У центральній частині Львова відновили 100-літню браму

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/3
У Львові фахівці відновили 100-літні дерев’яні двері в будинку на вул. Севастопольській, 4, що неподалік Університету ветеринарної медицини та біотехнологій. Про це повідомили у міській раді Львова.

Реставраційні роботи виконували у межах міської Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках. 30% від вартості робіт оплатили мешканці. Майстри вирівняли деформовану конструкцію та відновили втрачені елементи оздоблення брами. Роботи тривали близько 2 місяців.

«Ця брама прикрашає дуже красиву столітню кам’яницю і було помітно, що раніше її вже намагалися відреставрувати. Роботи проводили не фахово, а якість виконання бажала кращого. Ми хотіли повернути такому красивому будинку гідну браму, а мешканцям - показати її первісний вигляд»,- розповів реставратор Ігор Вардзаль.

Фахівці вирівняли деформовану дверну коробку, відновили пошкоджене дерев’яне полотно та втрачені елементи, встановили нове засклення та ручки, що відповідають історичним аналогам.

«Раніше тут були дуже красиві ковані решітки, але, на жаль, вони втрачені. Ми виготовили нові, відповідно до історичних. Вони гармонійно доповнюють оздоблення брами. Також ми відновили притворну планку, яка була замінена в радянський період»,  – додав реставратор.

Загальна вартість реставраційних робіт становила 70 054 грн. З цієї суми місто оплатило 49 038 грн, а решту – мешканці.

Брама на вул. Севастопольській, 4 стала 21-ю, яку цьогоріч відновили у Львові.

Дізнатися, як стати учасником Програми, можна на сайті Бюро спадщини у вкладці Львів’янину/Співфінансування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ