Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

У центрі UNBROKEN готують до протезування захисника, який втратив на полі бою ногу

Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
1/4
У Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) у Львові лікують, реабілітують та готують до протезування воїна, який втратив на фронті ногу і ледь не втратив руку, – інформує пресслужба ЛМР.

Понад пів року захисник бореться за своє життя і здоров’я, у той час його дружина продовжує боротися за Україну – в лавах ЗСУ.

В’ячеславу Александрову – 46 років. Родом він з Кривого Рогу, але останні роки проживав з родиною у Києві, де працював на будівельній фірмі бригадиром. Щойно почалася велика війна, він вивіз зі столиці доньку та дружину, а сам пішов у військкомат. Доєднався В’ячеслав до 17-ї окремої танкової Криворізької бригади.

Поки чоловік бив окупантів, його дружина Світлана як волонтерка готувала для захисників. Утім, за сім місяців після початку служби В’ячеслава, вона теж вирішує доєднатися до війська. Світлана стала військовою кухаркою в «Ареї» – 7-му окремому батальйоні Української Добровольчої Армії. В’ячеслав каже, що не відмовляв дружину: «Я спокійно відреагував на це, бо спершу вона підтримала мене, а чому тоді я не можу підтримати свою дружину? Я знаю, що її рішення – правильне».

Майже рік Світлана та В’ячеслав – обоє на фронті, утім служили в різних підрозділах і на різних напрямках. 9 червня 2023 року в районі Бахмуту під час захоплення позицій В’ячеслав з побратимами потрапив під ворожий мінометний вогонь.

«Я почув свист, одразу зрозумів, що летить міна. Встигнув лише крикнути: «Лягай!». Пролунав вибух і я відчув удар в руку та ногу». Вʼячеслав наклав собі турнікет та кілька кілометрів повз по полю до точки евакуації. Ворог намагався добити українського воїна з дрона. Утім, на щастя нашого захисника, росіяни невміло скидали боєприпаси і жоден з них не влучив у ціль. Воїн вибрався живим. Утім, турнікет на нозі пробув надто довго і В’ячеслав втратив кінцівку. Під загрозою ампутації була і рука. Аби захисник вижив, медикам на кілька тижнів довелося ввести його в стан штучної коми.

Нині лікування триває вже пів року і продовжується у Львові, в центрі НЕЗЛАМНІ. Хірургам спершу довелося кілька тижнів боротися з інфекцією в нозі пацієнта. Також вони видалили осколок з руки. Щойно лікарі змогли позбутися інфекції, до роботи взялися фізичні терапевти. Рука Вʼячеслава, яку лікарям вдалося врятувати, знерухомлена. М'язи геть не працюють. Через це захисника поки не можуть запротезувати, адже перші кроки на штучній кінцівці треба робити за допомогою милиць і рук.

Спеціалісти центру щодня займаються з пацієнтом і певні, що їм вдасться повернути сили В'ячеслава і розпрацювати його верхню кінцівку. «Наші заняття дають хороші результати. Функції руки наразі вдалося відновити на 30%. Нині Вʼячеслав уже може тримати легкі предмети в руці», - ділиться прогресом пацієнта ерготерапевт Віталій Грендус.

Попереду у воїна тривале відновлення та протезування. З дружиною, яка разом зі своїм батальйоном продовжує служити на Запорізькому напрямку, бачаться лише через екран смартфона.

«Звичайно, я за неї переживаю, але я впевнений, що все буде добре», - впевнено каже захисник. Він переконаний, що 28 років щасливого шлюбу, який ґрунтується на довірі та взаємопідтримці, дадуть їм сил витримати усі випробування і разом зустріти перемогу.

Через російську агресію щодня страждають сотні людей, тому аби зробити їхнє лікування й реабілітацію комфортними і доступними в Україні, у Львові, в Національному центрі реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) з кожним українцем працює мультидисциплінарна команда, яка надає хірургічну, фізичну, психологічну та психосоціальну професійну допомогу. Завдяки підтримці донорів, відкрили протезну майстерню та встановлюють біонічні протези, а також облаштувати новий сучасний корпус реабілітації: це 7 поверхів із  найсучаснішим обладнанням для відновлення. Щороку отримувати допомогу тут зможуть 10 тисяч українців

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ