Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У вечірньому Яворові монумент Героям Небесної Сотні осяяли смолоскипи та лампадки

У вівторок, 18 лютого, ввечері середмістя Яворова– осяяне смолоскипами та лампадками. До пам’ятника Героям Небесної Сотні та військовослужбовцям, полеглим на Сході, прийшли духовенство, керівництво містом, учасники Революції Гідності, представники громади різного віку.
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо.

Як передає власкор Гал-інфо, віче-реквієм, приурочене Дню Героїв Небесної Сотні, організували активісти ГО «Самооборона-Яворів». Спочатку люди, а прийшли і дорослі, і діти, застигли в скорботній хвилині мовчання, поіменно згадуючи своїх краян – Героїв Небесної сотні Романа Сеника, Віталія Коцюбу, Романа Вареницю та полеглих на Майдані їхніх побратимів.

Відтак, громада дружно помолилася разом із священиками, отцем-деканом Степановм Кобасярем, отцем Василем Здебським за душі всіх Новітніх Українських Героїв, які за любов до України заплатили життям.

Коли діти винесли до монументу портрети яворівчан, життя яких обірвалося на Майдані, – Романа Сеника, Віталія Коцюби, Романа Варениці в чорних стрічках, – громада заплакала.

Школярка Софія Стецик виконала тужливу пісню про новітніх українських героїв, яких із Майдану так і не дочекалися матері.

«Самооборонівці» презентували фотовиставку про яворівчан під час Революції Гідності, а також поділилися спогадами про ці буремні дні. Адже усі вони були на Майдані в той час, коли лилася кров.

У коментарі власкорові Гал-інфо секретар Яворівської міської ради, яка виконує обов’язки мера, Ольга Созанська сказала, що нинішній вечір-реквієм сколихнув Яворів спогадами шестирічної давності.

«Ушановуючи пам’ять Героїв Небесної Сотні – людей, які поклали на вівтар нашої Свободи і Гідності найдорожче, що вони мали, – власні життя! Шість років тому найактивніші представники українського народу відстоювали право всіх нас жити у Незалежній, Соборній, Вільній Україні. За весь час протистоянь Майдан став не просто столицею держави, а її серцем і душею. Він об'єднав десятки тисяч українців з із різних куточків держави, серед яких були тисячі яворівчан. Троє із нас назавжди залишитися в пам’яті народній, увійшовши в когорту Героїв Небесної Сотні. Світлої пам’яті Роман Сеник, Віталій Коцюба, Роман Варениця заплатили за любов до України життям. Ми всі в боргу перед учасниками Революції Гідності – і тими, хто вцілів, і тими, хто спостерігає за нами з небес. Отож, зробімо все для того, аби смерті Героїв Небесної Сотні не були марними», – наголосила Ольга Созанська.

Нагадаємо, що на хвилі подій на Майдані, під час Революції Гідності в місті Яворові група патріотів об’єдналися у ГФ «Народна Самооборона Яворівщини».

А 17 грудня 2015 року активісти зареєстрували ГО «Самооборона-Яворів». Мета організації: сприяння громаді міста Яворова в розбудові громадянського суспільства, підвищення національно-патріотичної самосвідомості мешканців, створення європейського формату людських взаємостосунків та організації громадського життя, а також – задоволення та захист законних соціальних, економічних, творчих, національно-культурних та інших спільних потреб громади міста.

Яворівські «самооборонівці» стали ідейними натхненниками створення в місті монументу Небесній Сотні та загиблим бійцям на Сході біля адмінбудинку РДА та районної ради, який урочисто відкрили 1 верпесня 2016 року. Тоді синьо-жовте полотнище з монументу, встановленого неподалік пам’ятника авторові мелодії Державного гімну України, отцю-композитору Михайлу Вербицькому, розгорнули сини й доньки яворівчан – загиблих під час Революції гідності та в зоні АТО. Коли сирітки Героїв підійшли до пам’ятника своїм батькам, сотні людей не могли стримати сліз.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ