Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Великих Мостах депутати скликають "антисміттєву" сесію

24 квітня 2017 року депутати Великомостівської міської ради звернулися з офіційним листом до міського голови з вимогою негайно скликати позачергову сесію міської ради. На порядок денний депутати пропонують винести одне питання «Про заборону розміщення твердих побутових відходів, що утворюються у Львові».

Підготований депутатами відповідний проект рішення розміщений на сайті міської ради. Позачергову сесію Великомостівської міської ради призначено на четвер, 27 квітня 2017 року, хоча депутати запропонували зібратися 24 квітня о 18.30 год.

Зустріч депутатів та міського голови о 18.30 год, 24 квітня все ж таки відбулась. Прийшло поспілкуватись з міським головою, поставати свої запитання та висловити свої обурення 13 депутатів міської ради із 26 від загального складу.

Причиною таких різких кроків міських обранців став підпис міського голови Великих Мостів Ярослава Ройка під  Меморандумом про взаємодію щодо приймання ТПВ з м. Львова.

Депутати вимагають заборонити розміщення твердих побутових відходів, що утворюються у Львові на полігоні  Великомостівської міської ради, зобов’язати міського голову Ройка Я.Г. відкликати підпис під вищезгаданим Меморандумом, заборонити укладати договори про приймання ТПВ з інших населених пунктів без дозволу сесії міської ради, розірвати існуючі договори, провести громадські слухання з даного питання 30 квітня 2017 року в приміщенні Народного дому м. Великі Мости.

Міський голова Я. Ройко зазначив, що підписаний Меморандум носить декларативний характер і реальні кроки щодо прийняття ТПВ зі Львова можна здійснювати лише після підписання відповідної Угоди між Львівською та Великомостівською міськими радами.

«Ми не можемо приймати ТПВ зі Львова, оскільки у Великих Мостах немає санкціонованого полігону. Власне на всіх зустрічах і нарадах я намагаюся донести до керівництва  області про необхідність спорудження такого полігону. Усі підписанти меморандуму подали свої зауваження та пропозиції. Наша міська рада власне запропонувала виділити 10 млн. гривень для початкових робіт по спорудженню полігону ТПВ у Великих Мостах», – підкреслив міський голова Я. Ройко. Також міський голова чітко зазначив, що все вирішить сесія міської ради,  – яке рішення прийме, так і буде.

Депутати висловили свої думки про те, що місто Великі Мости має статус екологічно чистої зони і чи потрібно нам робити з нього базу для сміттєзвалища? Місто не готове до введення в експлуатацію сміттєзвалища, оскільки у Великих Мостах фактично відсутні очисні споруди. Спочатку треба привести у відповідність необхідну для цього інфраструктуру, для чого потрібна чимала сума грошей. Ми маємо дбати про екологію нашого міста перш за все.

Депутати дійшли висновку, що будівництво полігону у Великих Мостах буде здійснюватися виключно для потреб Львова, відкрили – прийняли львівське сміття відповідно до передбаченої угоди і закрили.

Як підсумок, депутати переконані, що не потрібно було підписувати Меморандум без громадських слухань та відповідного рішення сесії Великомостівської міської ради.

Після закінчення обговорення у міській раді вдалося поспілкуватися із одним з ініціаторів скликання позачергової сесії депутатом-свободівцем Романом Кісілевичем.

Пане Романе скажіть, будь-ласка, що стало причиною скликання позачергової сесії?

Причиною стало те, що міський голова без відома громади та депутатського корпусу приймає такі важливі для нашого міста рішення. Зовсім не проводиться інформаційно-розяснювальна робота. Міський голова уже давно працює за налагодженими, але дуже сумнівними, схемами. До речі у міського голови по сьогоднішній день немає заступника та секретаря міської ради.

Чи збереться на позачергову сесію кворум і набереться достатня кількість голосів на підтримку оприлюдненого та підготованого депутатами проекту рішення про заборону приймання львівського сміття?

Дане питання набуло у Великих Мостах широкого суспільного резонансу та викликає спротив у мешканців міста. Тому будемо запрошувати мешканців міста на сесію і думаю тиск громади дозволить назбирати достатню кількість голосів.

Яби депутати не ініціювали скликання позачергової сесії, чи міський голова скликав би її особисто сам?

До сьогоднішнього дня не було нічого відомо про такий намір міського голови. Все скривалося б до останнього дня і завдяки таємному підкупу депутатів протягувалося б на сесії міської ради. Лише завдяки ЗМІ ми взнали про вчинення таких дій міським головою, а саме підписання Меморандуму і вимагаємо відповідних пояснень та відкликання підпису.

Після зустрічі в депутатів залишилося більше запитань аніж відповідей. Тому все вирішиться 27 квітня 2017 року на позачерговій сесії Великомостівської міської ради.

КРИСТИНОПІЛЬ.INFO

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ