Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Терміни завершення будівництва сміттєпереробного заводу у Львові вкотре перенесли

Станом на 31 липня 2024 року майбутній сміттєпереробний завод у Львові готовий на 65%.

Про те, що сміттєпереробний завод у Львові збудований на 65% зазначили у Львівській міській раді під час брифінгу 31 липня. Попри обіцянки завершити будівництво до кінця 2021 року, кінцеві терміни знову змістилися – тепер до лютого 2025 року. 

“Ми готуємось по різних сценаріях до зими, яка буде достатньо складною. Завод є одним із таких об’єктів, які є для нас дуже важливими. У час потенційного блекауту, потенційно складної зими для нас важливо, щоб завод міг бути вже запущений. Саме тому ми визначаємо спільні терміни по запуску цього заводу – до кінця цього року - до початку наступного”, - зазначив перший заступник міського голови Андрій Москаленко під час брифінгу та додав, що кожні 2-3 тижні з місця будівництва інформуватимуть про хід робіт.  

Зазначимо, що сьогодні до міста завезено вже достатньо велику частину обладнання, зокрема по вентиляційним та електрогенераторним установкам. 

Керівник ЛКП “Зелене місто” Олександр Єгоров зазначив, що за наступні кілька теплих місяців на будівництві планують закрити всі дахові конструкції. “Зараз встановлюються металеві конструкції, домонтовуються всі монолітні конструкції для того щоб у період дощів можна було проводити побутово-внутрішні роботи”, - зазначив Олександр Єгоров. 

Проєкт будівництва реалізується за фінансової підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P). Відповідно до контракту будівництва заводу, на який було оголошено тендер, вартість його будівництва становить 35 млн євро. 

“У цій сумі була кредитна складова 14,7 млн євро, а також грант від європейського банку на 10 млн. Уся інша сума – це стартові кошти, які повинні бути профінансовані як внесок міста", – зазначила директорка департаменту економічного розвитку ЛМР Інна Свистун. 

Олександр Єгоров додав, що роботи, які не включені в контракт і залишились на умовах виконання замовником, становлять близько 10 млн євро. Загалом, станом на сьогодні, за будівельні роботи оплачено 15,6 млн євро, ще 4,4 млн євро – за поставлене обладнання. 

Олександр Єгоров пояснив, що дефіцит коштів - це 16,5 млн євро. Він містить 3 складових. “Дефіцит складається з 10 мільйонів євро – це є ті роботи, які не включені в контракт. 3,5 мільйона євро – це кошти, які були недофінансовані на етапі підписання контракту в 35 млн євро. І це 2,9 мільйона, якщо я не помиляюся, індексації, яка була погоджена депутатським корпусом і була розрахована за період з 2021 по 2024 роки”, – зазначив керівник ЛКП “Зелене місто”. 

Додамо, що вже близько пів року на порядку денному засідань Львівської міської ради є питання про запозичення коштів до міського бюджету. Загальна сума запозичення становить 840 млн грн, з них 718 млн грн – для будівництва сміттєпереробного заводу. Затвердження постанови про здійснення цих запозичень депутати вкотре не підтримали на останній позачерговій сесії Львівської міської ради, яка відбулась 30 липня. 

Раніше, 26 липня, представники з усіх депутатських фракцій Львівської міської ради спільно з тимчасовою контрольною комісією міської ради з питань діяльності ЛКП «Зелене місто» провели виїзне засідання на території майбутнього сміттєпереробного заводу. Голова комісії, депутат ЛМР Назарій Бербека зазначив, що щодня на об’єкті працюють 35-40 людей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ